Intensive care van De Honte is ondermaats

Array

De afdeling intensive care (IC) van ziekenhuis De Honte in Terneuzen voldoet niet aan de kwaliteitseisen van de zorg. Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie Gezondheidszorg.

De Honte schat het eigen zorgniveau in op twee (midden), terwijl de inspectie De Honte slechts een één geeft; dat is het laagste niveau, geschikt voor mensen met een gering overlijdensrisico.

De Honte is niet het enige ziekenhuis dat het eigen niveau te hoog inschat. Uit het in maart 2004 gehouden onderzoek komt naar voren dat dat bij de helft van de 97 onderzochte ziekenhuizen zo is. Ernstig zieke patiënten lopen daardoor het risico op een IC terecht te komen waar ze niet de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Bij de helft van de IC-afdelingen is evenmin duidelijk wie medisch eindverantwoordelijk is omdat daar geen goede afspraken over zijn gemaakt. Dat geldt ook voor De Honte, constateert de inspectie. Bovendien werkte er tijdens het meetmoment op de Terneuzense IC geen intensivist (een arts die gespecialiseerd is in IC-patiënten).

Er liepen zelfs zo veel verschillende medisch specialisten rond dat dat verwarrend was voor het verplegend personeel, zo stelt de inspectie.

Directeur patiëntenzorg Johan van der Heide is niet geschrokken van de uitkomsten. „De laatste jaren worden de criteria steeds verder aangescherpt. Om die reden zit geen enkel ziekenhuis stil. Ook wij niet. We hebben inmiddels een IC-coördinator aangesteld, er is dagelijks multi-disciplinair overleg en we doen nu ook mee aan de landelijke registratie (voor IC-capaciteit, FI). We hebben nog geen intensivist, maar daar wordt aan gewerkt.“

De inspectie vindt dat de ziekenhuizen voor 1 januari richtlijnen moeten opstellen voor een eenduidige niveau-indeling. Daarnaast moeten regionale afspraken worden gemaakt over het vervoer van instabiele patiënten van het ene naar het andere ziekenhuis. Vaak gebeurt transport zonder voldoende deskundig personeel of de juiste apparatuur en medicatie.

Het vervoer is bij De Honte nu juist wél goed geregeld, zegt Van der Heide.

„Dat komt door de uitstekende samenwerking met Gent. Daar zijn wij trots op.“

Het Oosterscheldeziekenhuis in Goes scoorde op vier punten onvoldoende, ziekenhuis Walcheren in Vlissingen op drie. Slechts bij negen ziekenhuizen in Nederland zijn de IC-afdelingen in orde bevonden.

De PvdA in de Tweede Kamer eist dat minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid ziekenhuizen die hun IC-afdelingen en het patiëntenvervoer op 1 januari nog niet op orde hebben, gaat bestraffen. Hoogervorst wil het echter aan de sector overlaten. Hij doet wel een ‘dringend beroep’ op de ziekenhuizen, vaart te maken met verbeteringen.
Bron: BN De Stem

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen