Kinderen eten eenzijdig

Array

Ouders voeden hun kinderen uit tijdgebrek vaak veel te eenzijdig. Vaders en moeders zijn tegenwoordig al lang blij als hun kind eet en letten daardoor niet op wat het binnenkrijgt.
Maar liefst 89 procent van de Nederlandse ouders zegt niet op een gevarieerd eetpatroon te letten, zo blijkt uit een studie van onderzoeksbureau Blauw Research. 
Volgens voedingsdeskundigen is gevarieerde voeding noodzakelijk voor een gezonde groei en voor de ontwikkeling van een kind. „Bovendien ontwikkelen baby’s en peuters door veel variatie in de maaltijden een bredere smaak die hun voedselvoorkeur voor de rest van hun leven bepaalt”, aldus prof. Kees de Graaf, voedingsdeskundige van de Universiteit van Wageningen. 
Ouders geven toe uit tijdgebrek onvoldoende te variëren. Als een kind het eten niet lust, laat ruim de helft van de ouders in ons land het voor wat het is. Vooral groenten als spruitjes, witlof en bloemkool laten veel peuters onaangeroerd staan. Ook vis vinden veel kleintjes niet lekker. Eén op de zes ouders zegt al tevreden te zijn als hun kind iets eet van de maaltijd die het krijgt voorgeschoteld. Volgens de onderzoekers, die de studie in opdracht van Nutricia deden, blijkt dat de volwassenen het belang van een goede voeding voor de gezondheid van hun kind zwaar onderschatten. Zo is bijvoorbeeld vet erg belangrijk voor jonge kinderen die in een groeifase zitten. TNO Voeding maakte eerder al bekend dat vet als boter op het brood en boter in de braadpan essentieel is voor de aanmaak van verschillende hersenfuncties.
Nederlandse peuters en kleuters eten het liefst macaroni of spaghetti. Bij minder favoriete gerechten als groenten gebruiken vooral vaders vaak het trucje met de appelmoes. Op deze manier wordt het eten gemengd met appelmoes, waardoor de smaak van de maaltijd wordt verhuld.

Bron: De Telegraaf

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen