Kinderen eten eenzijdig
ArrayOuders voeden hun kinderen uit tijdgebrek vaak veel te eenzijdig. Vaders en moeders zijn tegenwoordig al lang blij als hun kind eet en letten daardoor niet op wat het binnenkrijgt.
Maar liefst 89 procent van de Nederlandse ouders zegt niet op een gevarieerd eetpatroon te letten, zo blijkt uit een studie van onderzoeksbureau Blauw Research.
Volgens voedingsdeskundigen is gevarieerde voeding noodzakelijk voor een gezonde groei en voor de ontwikkeling van een kind. „Bovendien ontwikkelen baby’s en peuters door veel variatie in de maaltijden een bredere smaak die hun voedselvoorkeur voor de rest van hun leven bepaalt”, aldus prof. Kees de Graaf, voedingsdeskundige van de Universiteit van Wageningen.
Ouders geven toe uit tijdgebrek onvoldoende te variëren. Als een kind het eten niet lust, laat ruim de helft van de ouders in ons land het voor wat het is. Vooral groenten als spruitjes, witlof en bloemkool laten veel peuters onaangeroerd staan. Ook vis vinden veel kleintjes niet lekker. Eén op de zes ouders zegt al tevreden te zijn als hun kind iets eet van de maaltijd die het krijgt voorgeschoteld. Volgens de onderzoekers, die de studie in opdracht van Nutricia deden, blijkt dat de volwassenen het belang van een goede voeding voor de gezondheid van hun kind zwaar onderschatten. Zo is bijvoorbeeld vet erg belangrijk voor jonge kinderen die in een groeifase zitten. TNO Voeding maakte eerder al bekend dat vet als boter op het brood en boter in de braadpan essentieel is voor de aanmaak van verschillende hersenfuncties.
Nederlandse peuters en kleuters eten het liefst macaroni of spaghetti. Bij minder favoriete gerechten als groenten gebruiken vooral vaders vaak het trucje met de appelmoes. Op deze manier wordt het eten gemengd met appelmoes, waardoor de smaak van de maaltijd wordt verhuld.
Bron: De Telegraaf