VWS ondersteunt tv-programma Onder Controle

Array

Op RTL 7 start zondagavond een dertiendelig medisch consumentenprogramma: ‘Onder Controle’. Het ministerie van VWS en de organisatie ZonMW dragen financieel bij.

Iedere Nederlander maakt vroeg of laat kennis met de gezondheidszorg in ons land. Vaak wordt ervan uitgegaan dat de beste behandelmethode wordt toegepast: Nederland is immers welvarend en alles is goed geregeld. Vaak is dat ook zo. Maar is de kwaliteit van die zorg werkelijk overal hetzelfde? Kun je als patiënt kiezen en zo ja, op welke gronden moet je dat dan doen? Het nieuwe medische consumentenprogramma ‘Onder Controle?!’,  speelt dertien weken lang in op dergelijke vragen.

Aan de hand van reconstructies en gesprekken met deskundigen in de studio geeft ‘Onder Controle?!’ de kijker een aantal tools om bewuster om te gaan met medische keuzemogelijkheden. Zonder te schoppen tegen de medische wereld, kijkt het programma kritisch naar de verschillen in de zorg, koppelt dit aan praktijkvoorbeelden en diept de verschillen uit door te spreken met specialisten. Naast nieuws en wetenswaardigheden uit de medische zorg, brengt ‘Onder Controle?!’ wekelijks een portret van een patiënt waarbij grondig wordt ingegaan op het keuzeproces, wat hieraan vooraf is gegaan en wat de geportretteerde zelf heeft gedaan om wijzer te worden op medisch gebied.

Het programma laat zien dat het zin heeft om als patiënt invloed uit te oefenen. De boodschap is: ‘mondig zijn, daar word je beter van’. In de eerste aflevering wordt onder meer aandacht besteed aan de keuzes van patiënten die last hebben van incontinentie. Presentator Margriet Vroomans praat in de studio met patiënten en deskundigen. In de eerste aflevering wordt ook gekeken naar de parkeerfaciliteiten van ziekenhuizen.

‘Onder Controle’ wordt elke zondagavond om 22.25 uur uitgezonden.

Bron: RTL & VWS

Recente artikelen