Artsen werken te weinig volgens richtlijnen

Array

Volgens Gert Westert, hoogleraar kwaliteit van huisarts- en ziekenhuiszorg, wordt er te weinig volgens richtlijnen gewerkt, artsen varen te veel een eigen koers. Ze volgen te weinig de behandelplannen waarvan bewezen is dat die het beste zijn voor de patiënt, volgens een artikel in Het Brabants Dagblad. Hier moet volgens Westert snel verandering in komen. De ‘know-do gap’ is volgens hem nog niet gedicht. Richtlijnen en behandelprocedures zijn volop voorhanden, maar worden in de dagelijkse praktijk niet altijd gevolgd. Het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) adviseert huisartsen terughoudend te zijn met het voorschrijven van slaappillen. Toch krijgen vrijwel alle patiënten (96 procent) met slaapproblemen na een of twee doktersbezoeken een recept mee. Uit een onderzoek door de Europese vereniging voor cardiologie bleek dat slechts 11% van de patiënten volgens de richtlijn ´acute behandeling infarct´ wordt behandeld. Bijna 90% van de cardiologen volgt dus niet de eigen richtlijn. Westert pleit komende donderdag, tijdens een lustrumviering op de Universiteit van Tilburg (UvT), ervoor dat huisartsen en medisch specialisten zich beter houden aan die adviezen, en patienten kunnen daar de dupe van worden, en krijgen zo niet de zorg met het meeste effect. De hoogleraar schat dat artsen in de helft van de gevallen wel volgens de richtlijnen werken, soms is dat hoger (bij Nederlandse huisartsen is het 70 procent) en soms lager.
In sommige gevallen is het goed te verdedigen dat een arts de richtlijnen negeert, zoals bij iemand met meerdere aandoeningen. Dat artsen standaardbehandelingen weigeren bij patiënten bij wie dat wel zou kunnen, komt volgens Westert voor een deel door onwil, artsen zouden bang zijn dat hun beroep een soort fabrieksbaan wordt. Artsen zien richtlijnen vaker als een optie dan als echte standaarden. Toch zal de standaardbehandeling toenemen, voorspelt de hoogleraar. De zorg moet goedkoper en werken volgens standaarden is goedkoper, huisartsen en specialisten kunnen zo ook sneller werken hetgeen goed is voor de wachtlijsten. Bron: HuisartsVandaag & Brabants Dagblad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen