Farmaciemarkt vol me-too-producten

Patiënten en verzekeraars betalen zich blauw aan dure medicijnen die niet of nauwelijks beter zijn dan goedkopere alternatieven, waarvan het octrooi verlopen is. Dat blijkt uit een Canadese studie die vrijdag is verschenen in het British Medical Journal.

De onderzoekers van de University of British Columbia hebben gekeken naar de 1.147 nieuwe medicijnen, die tussen 1990 en 2003 in de gelijknamige Canadese staat op de markt kwamen. Daarvan blijkt slechts 5,9 procent een echte ‘doorbraak’ te zijn geweest, zijnde het eerste middel tegen een bepaalde kwaal of een substantiële verbetering ten opzichte van bestaande medicijnen.

De overige 94,1 procent wordt gedefinieerd als ‘me-too’-producten. Deze vormen geen echte verbetering, maar wel een verse melkkoe voor de producent. Vooral van statines, bloeddrukverlagers, antidepressiva en maagzuurremmers lijkt men eindeloos nieuwe octrooieerbare varianten te kunnen verzinnen.

In 2003 waren ‘me-too’-middelen goed voor 44 procent van het medicijngebruik in British Columbia, en voor 63 procent van de uitgaven aan medicijnen. De stijging van de medicijnkosten tussen 1996 en 2003 zou er voor tachtig procent aan te wijten zijn.
De onderzoekers hebben het donkerbruine vermoeden dat de situatie in de rest van de Westerse wereld niet anders is. In de toptwintig van best verkochte geneesmiddelen staan veel ‘me-too’-producten.

De geneesmiddelenindustrie houdt intussen vol dat verbeteringen stap voor stap gaan en dat de patiënten er uiteindelijk wel degelijk beter van worden.

Bron: BMJ & V&V

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen