Hoogervorst onderkent geen problemen in de kraamzorg

De eerste gevolgen voor kraamzorgorganisaties worden inmiddels zichtbaar. De media en politiek zijn door de kraamzorgorganisaties benaderd voor steun. En zorgverzekeraars Achmea en Menzis zijn niet in staat geweest om in de afgelopen 6 maanden om de onrust over de kraamzorgveiling weg te nemen.

Sinds maart 2005 is de zorgveiling operationeel. Zorgverzekeraars Achmea en Menzis plaatsen een deel van de zorgvragen van hun verzekerden op www.zorgveiling.nl. Kraamzorgorganisaties doen  vervolgens een bod op de gevraagde zorg. Bij de start van de zorgveiling reageerden kraamzorgorganisaties verontrust op dit nieuwe fenomeen. Zij maakten zich zorgen over de kwaliteit van de zorgverlening, de keuzevrijheid van de client en de lokale samenwerking. En die zorg is nog niet wegegenomen.

CDA, SP en PvdA delen de vrees van kwaliteitsafname en van financiële gevolgen waardoor kraamzorgorganisatie hun personeel onder het CAO-loon gaan betalen. Tijdens een debat op 1 september 2005 met de Tweede Kamer gaf minister Hoogervorst aan dat hij de problemen met kraamzorgveiling niet ziet. Hij kan en wil er geen stokje voor steken. Hij zou de zorgveiling graag willen uitbreiden, te beginnen met hulpmiddelen.

Onder druk van de meerderheid van de Tweede Kamer gaf de minister niet toe aan het verzoek om met kraamzorgveiling te stoppen. Volgens hem gaat het maar om kleine gebieden en hij wil alleen ingrijpen als het fout gaat. Hij is bereid om Zorgverzekeraars Nederland te vragen er rekening mee te houden dat het nieuw is. Hij wacht de uitkomsten van het CTG die de kraamzorgveiling volgt af.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen