Hoogervorst geschrokken van hackers

Array

Minister wil strengere ICT-eisen

Minister Hoogervorst overweegt ziekenhuizen dezelfde wettelijke eisen op te leggen als banken nu kennen voor de beveiliging van privacygevoelige informatie. Die moeten verplicht ICT-voortgangsrapportages inleveren bij De Nederlandsche Bank.
Dat heeft de minister gisteren gezegd toen GroenLinks hem in de Tweede Kamer aan de tand voelde over het ‘hacken’ van de computers van twee Nederlandse ziekenhuizen. Daarbij lukte het specialisten van drie internetbeveiligingsbedrijven om toegang te krijgen tot meer dan een miljoen patiëntgegevens.

Moedig
“Ook ik ben echt geschrokken van dit nieuws”, zei de minister. Hij was het eens met de meerderheid van de Tweede Kamer dat medische gegevens niet “op straat mogen slingeren”. Tegelijkertijd prees hij de ziekenhuizen die zo moedig waren om aan de ,,test” mee te doen.
Inspectieonderzoek
De bewindsman is van plan de Inspectie voor de Gezondheidszorg te laten onderzoeken in hoe verre de ziekenhuizen voldoen aan de veiligheidseis (NEN 7510). Instellingen die er niet aan voldoen, moeten een actieplan opstellen om daar alsnog voor te zorgen.

Slecht management
Hoogervorst stelde dat de slechte beveiliging van de computergegevens niet komt door geldgebrek, maar eerder door slechte organisatie en management. Ziekenhuizen zijn daar primair zelf verantwoordelijk voor, zei de minister. Hij was echter wel bereid de kwestie nog verder te onderzoeken. Ook wil hij nagaan, hoe de beveiliging gegarandeerd moet worden bij andere werkers in de gezondheidszorg, zoals huisartsen.

Geen risico’s
De VVD benadrukte dat de minister de invoering van het elektronisch medisch dossier volgend jaar niet mag vertragen. Dan moet hij maar extra investeren. Maar Hoogervorst zei dat er geen sprake is van vertraging. Hij wil het dossier, waar meerdere hulpverleners gebruik van moeten maken, stapsgewijs invoeren en regelmatig testen op veiligheid. “Ik kan hier geen risico’s nemen.”

Medisch beroepsgeheim
Hoogervorst zei verder nog niet te kunnen overzien of de wet moet worden aangepast om het medisch beroepsgeheim te garanderen. Voorstanders vinden dat dit wel nodig is, omdat niet alleen artsen, maar ook datatypisten en systeembeheerders tegenwoordig toegang hebben tot patiëntgegevens. Ook wilde hij later nog terugkomen op de vraag van de SGP wanneer hij wel of niet besluit om de wet aan te passen en welke sancties er op staan.

Bron: ANP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen