Farmabedrijf krijgt extra patent voor kinderpil
Array Farmaceutische bedrijven krijgen zes maanden extra bescherming van hun merkmedicijnen tegen goedkope namaak. Maar dan moeten ze wel bereid zijn onderzoek te verrichten voor gebruik door kinderen.
Met dat standpunt, dat het woensdag bepaalde, wil het Europees Parlement de branche aanmoedigen om geneesmiddelen beter af te stemmen op de jeugd.
De meeste medicijnen worden niet of nauwelijks getest op kinderen. Het voorschrijven door artsen is vaak nattevingerwerk: een half tabletje in plaats van een hele. Extra klinische testen moeten zekerheid brengen. Het Europees Parlement heeft woensdag ingestemd met een voorstel.
Overdreven
Parlementslid Corbey (PvdA) is woedend over de in haar ogen overdreven patentverlenging. ,,Extreem ruimhartig. Een onderzoek naar kinderindicatie kost ongeveer 8 miljoen euro. De opbrengsten van zes maanden patentverlenging zijn een veelvoud: 200 tot 300 miljoen euro per medicijn”, rekent Corbey voor.
,,Het geeft geen pas om over de rug van zieke kinderen enorme winsten op te strijken.” Ze voorspelt dat de kosten worden doorberekend in de zorgverzekering. Haar voorstel voor een kortere periode kreeg echter onvoldoende steun.
Volgens haar CDA-collega Oomen-Ruijten, voorstander van de zes maanden patentverlenging, is er weinig keus. ,,Je moet de fabrikanten een worst voorhouden, anders komen de kindermedicijnen niet op de markt, zo is de situatie. Iedere maand die we hun minder geven, komen er minder medicijnen op de markt. Bij mij staat het kind voorop. Het kan me niet schelen dat de fabrikanten dan 1 of 2 miljoen extra verdienen.’