Software tycoon Gates financiert Crucell

Array

Biotechnologiebedrijf Crucell werkt aan een vaccin tegen tuberculose (TBC). Het Leidse bedrijf krijgt daarbij hulp van de rijkste man op aarde, Microsoft-oprichter Bill Gates.

Na succesvolle dierproeven  zal Crucell vanaf april vaccins tegen de longziekte testen op mensen. Dit gebeurt in samenwerking met de Amerikaanse vaccinstichting Aeras, meldde Crucell donderdag. Begin vorig jaar kreeg Crucell van Aeras al bijna 3 miljoen dollar voor de ontwikkeling van een tbc-vaccin. Met het begin van de klinische studies in 2006 kan het bedrijf meer geld tegemoet zien, afhankelijk van de onderzoeksresultaten. Een nieuw vaccin op basis van de technologie van Crucell is er op zijn vroegst over zeven jaar.

Voor de bestrijding van tbc beschikt Aeras over 83 miljoen dollar, afkomstig van de zogeheten Bill & Melinda Gatesstichting. Die door Gates en zijn vrouw opgerichte organisatie wil bijdragen aan een betere gezondheid en beter onderwijs in de wereld.

Volgens een woordvoerder is Crucells tbc-vaccin donderdag "zeer goed ontvangen" op een wetenschappelijk congres in Berlijn. Het vaccin werkt preventief en is effectiever dan het bestaande tbc-vaccin, aldus de zegsman.
In ontwikkelingslanden wordt tbc bestreden met het vaccin BCG. Dat middel is al meer dan 100 jaar oud. In westerse landen zijn er vooral pillen, die echter niet preventief werken.
De besmettelijke infectieziekte, die zich via de lucht verspreidt, lijkt terug van weggeweest. Ruim een eeuw geleden was tbc samen met cholera doodsoorzaak nummer een in Europa. Door betere hygiëne en huisvesting werd de ziekte teruggedrongen. De laatste jaren neemt het aantal tbc-gevallen in de westerse wereld echter toe. Vooral mensen met een verminderde afweer, bijvoorbeeld suiker- en aids-patiënten, zijn er vatbaar voor. Momenteel kost tbc jaarlijks ongeveer twee miljoen mensen in de wereld het leven.
Crucell ontwikkelt behalve tegen tbc ook vaccins tegen griep, ebola, West-Nijl, malaria, miltvuur en pest, al dan niet in samenwerking met andere bedrijven. Met zijn zelf ontwikkelde technologieën AdVac en Per.C6 kan Crucell naar eigen zeggen effectievere vaccins efficiënter produceren.

Bron: ANP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen