Wandelen voor de Stichting Alzheimer

0
178

Alzheimer Nederland organiseert op 18 september, net voor Wereld Alzheimer Dag, de Nationale Memory Walk. Wandelliefhebbers, mensen met dementie en hun familieleden en verzorgers vragen met deze wandeling aandacht voor dementie en brengen geld bijeen voor Stichting Alzheimer Nederland. De wandeltocht voert dit jaar door de prachtige bossen van de Utrechtse Heuvelrug en het schitterende overgangsgebied naar de Gelderse Vallei.

De Memory Walk, een idee afkomstig uit de Verenigde Staten, dateert al uit 1989. Rond Wereld Alzheimer Dag op 21 september lopen mensen in de hele wereld om aandacht te vragen voor dementie. In Nederland wordt de wandeling voor de tweede maal georganiseerd. Het is een initiatief van de Stichting Alzheimer Nederland in samenwerking met de KNBLO wandelsportorganisatie Nederland en omroepvereniging KRO.De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. In Nederland lijden zo’n 250.000 mensen aan dementie en jaarlijks komen hier 3.500 mensen bij. Wandelen bevordert de kwaliteit van leven van mensen met dementie. Zintuigen worden aangesproken en sociaal contact gestimuleerd. Daarbij zijn de buitenlucht en lichamelijke inspanning goed voor de nachtrust.

Vorig jaar begeleidde Angelika Koot als vrijwilliger bij de Memory Walk een oudere mijnheer met een rollator en zijn buurman uit het verzorgingshuis. ‘Hij liep de tocht om eer te bewijzen aan zijn dementerende vrouw. Zijn buurman liep de tocht op laarzen en wandelde mee als steun. Tijdens de tocht werden de mannen moe. Toen ik op een gegeven moment vroeg of het niet verstandiger was om de wandeling in te korten, zeiden zij: ‘Hebben we dan wel genoeg gelopen voor de dementie? Anders moeten we toch wel door’. Bij terugkomst werd de man met de rollator als een held door zijn familie ontvangen.’

Het tv-programma KRO De Wandeling maakt opnamen van de tocht die op vrijdag 23 september te zien zullen zijn (17.10 uur op Nederland 1). Er is live-muziek en een verrassend optreden.

Gegevens Memory Walk
Wanneer: Zondag 18 september 2005.
Waar: Start en inschrijving bij Sociaal Cultureel Centrum ‘De twee Marken’, Trompplein 5, 3951 CR in Maarn. Vooraf aanmelden is niet nodig.
Hoe laat: 3 km: start tussen 10.00 en 15.00 uur
7 km: start tussen 10.00 en 14.00 uur
15 km: start tussen 10.00 en 13.00 uur
25 km: start tussen 10.00 en 11.00 uur
Kosten: 4,- euro waarvan 1,- euro ten goede komt aan het werk van Stichting Alzheimer Nederland.
Route: Er is assistentie langs de route, ook mensen met rolstoel zijn welkom (bij de routes van 3 en 7 km).

Kijk voor meer informatie op www.alzheimer-nederland.nl/memorywalk2005.

Vorig artikelKant wil kamerdebat over opstapelende problemen nieuw zorgstelsel
Volgend artikelGeruststelling vermindert huisartsenbezoek
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.