Aspirientje tegen Vioxx

De pijnstiller Vioxx zou wel eens volkomen veilig kunnen zijn als je tegelijk een aspirientje neemt.  Dat stellen Amerikaanse onderzoekers in het blad Cell Metabolism. Vioxx werd vorig jaar van de markt gehaald omdat het gebruik bij sommige mensen leidde tot hartklachten. Er zijn waarschijnlijk honderden doden door gevallen. Fabrikant Merck dreigt failliet te gaan aan de schadevergoedingen.

Vioxx is in feite een ontstekingsremmer die werkt door de functie van cyclo-oxygenases te blokkeren. Deze enzymen produceren normaal gesproken prostaglandinen, zoals prostacycline, en thromboxanen. Prostacycline houdt de bloedvaten open en voorkomt bloedstolsels, terwijl thromboxaan precies het omgekeerde doet.Volgens de onderzoekers onder leiding van Thomas Coffman (Duke University) zit het probleem in het feit dat Vioxx en andere zogeheten COX-2 inhibitoren wel de vorming van prostacycline afremmen, maar niet die van thromboxanen. Aspirine remt de vorming van allebei.

Onderzoek van genetisch gemodificeerde muizen leert dat de combinatie van hoge bloeddruk en prostacyclinegebrek leidt tot een vergrote en beschadigde hartspier. Maar maken die muizen ook geen thromboxanen aan, dan blijft hun hart gezond ondanks de hoge bloeddruk.

De onderzoekers concluderen dat het de moeite waard is om de combinatie van Vioxx en een lage dosis aspirine uit te proberen om zo de thromboxaanvorming af te remmen.

Bron: BBC News

Recente artikelen