Pillen in plaats van dotteren bij dreigend hartinfarct

Array

Via Eric Klaassen werden we attent gemaakt op dit berichtje van Nu.nl

Mensen die een hartinfarct dreigen te krijgen, hoeven niet meteen gedotterd te worden of een bypass te krijgen. Medicijnen bieden ook soelaas, blijkt uit een donderdag bekendgemaakt onderzoek onder leiding van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Dit kan betekenen dat een kwart van de dotterbehandelingen achterwege kan blijven.

Volgens de richtlijnen moeten patiënten met een dreigend hartinfarct, in Nederland 20.000 per jaar, binnen 48 uur een bypassoperatie ondergaan of gedotterd worden. Nadeel van dotteren is er deeltjes loskomen die voor nieuwe problemen in de kransslagaders kunnen zorgen. Voor het AMC was dit aanleiding om eens te gaan kijken of behandeling met medicijnen net zo effectief was. Van 1200 patiënten kreeg de helft de voorgeschreven dotterbehandeling of bypass, de andere helft slikte een combinatie van bloedverdunners en cholesterolremmers. Hielp dat niet, dan werden ze na een week alsnog gedotterd. Dit overkwam de helft van de patiënten die de medicijntherapie volgden. Het uitstel bleek geen gevaar op te leveren. In beide groepen gingen evenveel mensen dood aan hun hartproblemen, zo’n 2,5 procent. De resultaten van het onderzoek verschijnen deze week in The New England Journal of Medicine. Bron: Nu.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen