Uitvoering Ziekenfondswet in 2004 verder verbeterd

De 22 ziekenfondsen in Nederland hebben de Ziekenfondswet (ZFW) vorig jaar gemiddeld ruim voldoende uitgevoerd. Dit is een verbetering ten opzichte van 2003, toen de gemiddelde score voldoende tot ruim voldoende was. CZ, De Friesland, OZ en VGZ voerden de ZFW in 2004 goed uit.

Tot deze conclusie komt het College toezicht zorgverzekeringen (CTZ) in zijn Algemeen rapport uitvoering Ziekenfondswet 2004. Er is duidelijk sprake van een toenemende kwaliteit van de uitvoering van de ZFW.
In 2004 hebben de ziekenfondsen 16,0 miljard Euro besteed aan de kosten van zorg voor de ZFW. Dit betekent een stijging van 0,2% in vergelijking met 2003. Het CTZ concludeert dat de kosten van verstrekkingen bij twintig van de 22 in 2003 waren dat tien van de 22 – ziekenfondsen rechtmatig zijn. Die twintig ziekenfondsen zijn verantwoordelijk voor 99,6% van de totale zorgkosten ZFW 2004.

Het CTZ ziet bij de ziekenfondsen een aantal belangrijke verbeteringen. In 2004 is over de hele linie de verzekerdenadministratie verbeterd en voldoende uitgevoerd. Ook de verzekerdenbelangen zijn goed geborgd.
Het aantal overeenkomsten van ziekenfondsen met zorgaanbieders steeg vorig jaar ten opzichte van 2003 van 98,2 naar 99,9%. Ziekenfondsen hebben voldoende sturende afspraken met zorgaanbieders gemaakt.
De administratieve organisatie en de daarin opgenomen maatregelen van interne controle (AO/IC) van de ziekenfondsen was in 2004 toereikend. De betalingsorganisatie was in het algemeen voldoende op orde. De ziekenfondsen voeren de bestrijding van misbruik en oneigenlijk gebruik voldoende tot goed uit.
De regelgeving voor beleggingen leven de ziekenfondsen goed na. Hun solvabiliteitspositie verbeterde in 2004 aanzienlijk en was voldoende tot goed.
De toenemende kwaliteit van de uitvoering van de ZFW is volgens het CTZ het gevolg van het gebruik van een planning- en controlcyclus door de ziekenfondsen en de invoering van de prestatiemeting in 2003 door de toezichthouder.

Op een aantal punten kan de uitvoering van de ZFW nog verder worden verbeterd. Deze staan beschreven in het algemeen rapport.

Door de geplande invoering van het nieuwe zorgstelsel per 1 januari 2006 vindt over het jaar 2005 naar verwachting het slotonderzoek ZFW plaats.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen