Genetische regulatie van breinontwikkeling

Array

De neurotransmitter dopamine speelt een belangrijke rol in de controle van beweging en met emotie samenhangend gedrag. Het bekendste dopaminesysteem in de hersenen ligt in de middenhersenen, en bestaat uit neuronen in de substantia nigra en het ventraal tegmentaal gebied. Naar deze cellen wordt veel onderzoek gedaan, omdat ze betrokken zijn bij neurologische en psychiatrische aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson, verslaving en schizofrenie.

Er is echter weinig bekend over hoe deze neuronen zich ontwikkelen en hoe afwijkingen tijdens de ontwikkeling het functioneren van dit systeem beïnvloeden. Patrick Wijchers probeerde nieuwe transcriptiefactoren te identificeren in de dopamineneuronen in de muis. Zulke factoren reguleren de expressie van genen die direct betrokken zijn bij bijvoorbeeld ontwikkelingsprocessen.   Wijchers vond onder andere de eerste transcriptiefactor die specifiek is voor de ontwikkelende substantia nigra. Ook stelde hij vast dat deze dopamineneuronen niet alleen uit de middenhersenen komen, maar ook uit de tussenhersenen. Dit verklaart mogelijk de selectieve gevoeligheid van substantia nigra-neuronen in de ziekte van Parkinson.
Van een tweede factor laat Wijchers zien dat deze belangrijk is voor de embryonale ontwikkeling en voor de overleving van cellen. Dat is interessant met het oog op de grootschalige celdood in de substantia nigra van mensen met de ziekte van Parkinson en in andere hersenstructuren die vaak zijn aangedaan in bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer.   07-10-2005, 10:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Patrick Wijchers, Geneeskunde
Proefschrift: Forkhead transcription factors in brain development
Promotor 1: Prof.dr. J. P. H. Burbach
Copromotor 1: Dr. M. F. M. Hoekman
Copromotor 2: Dr. M. P. Smidt

Bron: Universiteit Utrecht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen