Nationale taskforce voor modernisering jeugdhulp nodig
ArrayBij kinderen met gedragsproblemen heeft vroegtijdig ingrijpen grote voordelen boven interventies op latere leeftijd. Het voordeel voor het kind is dat het eerder en vaak defintief van de problemen af is. Voor de ouders wordt het opvoeden gemakkelijker. Voor de overheid bespaart vroegtijdige hulp hoge kosten later aan geestelijke gezondheidszorg, werkloosheidsuitkeringen en gevangenisverblijf.
Tot deze conclusie komt de Inventgroep in een advies dat Guus Schrijvers op maandag 12 september aan Staatssecretaris Ross aanbood. De Inventgroep baseert haar advies op een grondige studie van de wereldwijde literatuur en op basis van gesprekken en raadpleging van honderden beroepskrachten uit de kring van onderwijs, politie, bureaus Jeugdzorg, jeugdgezondheidszorg, peuterspeelzalen en verloskundigen. Ook hebben veertig landelijke organisaties een conceptversie van het rapport van kommentaar voorzien. Eind 2004 verzocht Staatssecretaris Ross de Inventgroep om een advies als onderdeel van de Operatie Jong, het beleidsinitiatief van het kabinet gericht op het versterken van onder meer de samenwerking tussen departementen, mede-overheden en instellingen met als doel een sterk en reultaatgericht jeugdbeleid.De Inventgroep bestaat uit drie leden: de Amsterdamse hoogleraar algemene opvoedkunde Jo Hermanns, de bij TNO PG werkzame kinderarts Ferko Öry en Guus Schrijvers, Hoogleraar Structuur en functioneren van de Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde Universitair Medisch Centrum Utrecht.
Het rapport heeft als titel: Helpen bij opgroeien en opvoeden: eerder,sneller en beter. Het is te downloaden van www.integratedcare.nl In een later stadium kan dat ook van de websites van Operaties Jong.
HULP AAN KINDEREN MET GEDRAGSPROBLEMEN IS KETENZORG EN KAN WETENSCHAPPELIJKER
Om de genoemde vroeghulp mogelijk te maken ontwierp de Inventgroep een systeem van signaleren van gedragsproblemen, waarbij alle genoemde beroepskrachten dezelfde taal en lijsten met aandachtspunten of vragenlijsten gebruiken. Zij worden geacht de door hun gesignaleerde problemen door te geven naar een Centrum voor Signalering, Interventies en Coördinatie, dat per wijk of plattelandsgebied werkt.
Deze centra werken binnen een zorgnetwerk van scholen, justitiële instellingen, clubhuizen, peuterspeelzalen en sportverenigingen enerzijds en gespecialiseerde instellingen voor bijvoorbeeld jeugspsychiatrie anderzijds. Zij ontvangen de genoemde signalen uit het netwerk, stellen dagnoses, bieden interventies aan en verwijzen zo nodig. De genoemde centra komen grotendeels voort uit de consultatiebureaus voor zuigenlingen en peuters, de schoolartsendiensten en de Bureaus jeugdzorg. Bij het opvangen van signalen speelt een nationaal in te voeren elektronisch kinddossier een cruciale rol.
De Inventgroep heeft tal van signaleringsinstrumenten respectievelijk interventies benoemd, waarvan bewezen is dat zij valide respectievelijk effectief zijn bij verschillende vormen van gedrags- en opvoedproblematiek zoals depressief gedrag, agressief gedrag en kindermishandeling. De Inventgroep beveelt aan om alleen deze signaleringsinstrumenten en interventies voortaan te gebruiken en de niet-valide en niet-effectieve af te schaffen. Hiervoor moeten dan wel een aantal van de genoemde siganleringsinstrumenten en interventies voor Nederland worden aangepast. Hoe je het rapport van de Inventgroep kunt downloaden, staat hierboven aangegeven
Om de hierboven genoemde voorstellen te realiseren stelt de Inventgroep een Taskforce voor die bestaat uit personen afkomstig uit vier geledingen in de maatschappij:
- beleidsmakers
- professionals
- cliëntenorganisaties
- wetenschappers.
Deze taskforce moet onder meer oppakken:
- een scholingsprogramma voor professionals om zich de nieuwe instrumenten en interventies eigen te maken
- een onderzoeksprogramma om buitenlandse instrumenten waar nodig voor Nederland te valideren
- een nationaal gestandaardiseerd elektronisch kinddossier
- het uitkiezen van enkele proefregio’s
- het inrichten van een implementatie instituut met een helpdesk waar regionale professionals, beleidsmakers, cliëntengroepen en onderzoekers terecht kunnen.
De Inventgroep wijst twee implementatiestrategieën nadrukkelijk af. Ten eerste wil zij geen nieuwe wetten, reorganisaties, fusies en stelselwijzigingen om de genoemde Centra voor Signalering, Interventies e Coördinatie van de grond te krijgen.
Het is voldoende als met financiële prikkels van gemeenten, provincies en zorgverekeraars regionale initiatieven worden gestimuleerd en gefaciliteerd. Of er extra geld moet komen, moet dan maar blijken als de intitiatieven concreet zijn. De Inventgroep wijst ook een Uitrolstrategie af. Hierbij bedenken wetenschappers en beleidsmakers samen een model, toetsen dat één keer in een good practice en rollen het uit naar de rest van Nederland. Een dergelijke uitrolstrategie overschat de overtuigingskracht vn een enkel goed voorbeeld en respectert te weinig historisch en geografisch gegroeide verhoudingen. Hoe je het rapport van de inventgroep kunt downloaden, staat hierboven in het bericht aangegeven.
Bron: Julius Centrum