ICT kwetsbaar punt voor zorgverzekeraars

Array

De invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet per 1 januari is een megaoperatie voor de zorgverzekeraars. Ze moeten hun administratiesystemen voor miljoenen verzekerden omgooien. Vooral de nieuwe computersystemen die hiervoor nodig zijn, vormen een zwakke schakel.
Begin september lag 18 procent van de iets meer dan twintig zorgverzekeraars niet op schema. Ze halen 1 januari alleen als ze alles op alles zetten.

Momentopname
Dat blijkt uit een ‘momentopname’ van de voorbereidingen dat PricewaterhouseCoopers in opdracht van minister Hoogervorst heeft gemaakt. Hoogervorst stuurde het onderzoek afgelopen weekend naar de Eerste Kamer. Deze buigt zich volgende week over de laatste aanpassingen aan de wet en de invoering ervan.

Deadline
PricewaterhouseCoopers noemt de deadline van 1 januari voor de zorgverzekeraars echter niet ‘onhaalbaar’. Op de andere onderzochte punten (projectbeheersing, interne opleidingen en voorlichting aan verzekerden) scoren de verzekeraars beter. Bovendien bleek de belangrijkste leverancier van de nieuwe computerprogramma’s voorbereid op eventuele problemen bij de verzekeraars.

Verschuiving
Wel waarschuwen de onderzoekers dat de verzekeraars ook afhankelijk zijn van zaken waar ze zelf geen invloed op hebben. Zo verwachten ze allemaal grote veranderingen tussen het percentage verzekerden dat collectief en individueel verzekerd is. Maar niemand weet hoe groot die verschuiving zal zijn.

Volledige omkering
Sommigen gaan uit van een volledige omkering van de huidige situatie waarbij drie van de tien verzekerden collectief en 70 procent individueel verzekerd is. Anderen gaan uit van de helft collectief en de andere helft individueel.

Collectief verzekeren
Collectief verzekerden komen in aanmerking voor een korting van maximaal 10 procent. Verzekeraars waarschuwen dat dit kan leiden tot hogere premies, of een slechtere financiële positie van de verzekeraars. Zij hebben dit probleem ook al op het bureau van minister Hoogervorst neergelegd.

Bron: ANP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen