CDA wil noodpot voor nieuw zorgstelsel

Array

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) moet enkele honderden miljoenen euro’s achter de hand hebben om eventuele onvoorziene problemen in het nieuwe zorgstelsel op te lossen. Dat stelde de CDA-fractie van de Eerste Kamer maandag. Minister Hoogervorst gaf eerder aan hier de noodzaak niet van in te zien.
Dinsdag praat de senaat over de invoerings- en aanpassingswet voor de nieuwe zorgverzekering die Hoogervorst volgend jaar wil invoeren. CDA-senator H. van Leeuwen gaf afgelopen weekend al in de Staatscourant aan te vinden dat de minister een risicopot moet hebben voor bijvoorbeeld scholieren, mensen met een jeugdminimumloon, vutters en mensen met een prepensioen die toch nog problemen blijken te hebben. Het CDA vindt dat Hoogervorst moet voorkomen dat gemeenten of verzekeraars opdraaien voor mensen die door financiële problemen hun zorgkosten niet kunnen betalen. Ook de SP, GroenLinks en de PvdA zijn bang dat mensen bijvoorbeeld door een te hoog eigen risico te kiezen in financiële problemen komen als ze ziek worden en hoge rekeningen zelf moeten betalen. Deze linkse partijen willen dat Hoogervorst de nieuwe zorgverzekering uitstelt en eerst nog een aantal zaken regelt. Deze linkse oppositiepartijen roepen de minister op om de zorgverzekeringswet uit te stellen en deze niet al op 1 januari 2006 in te voeren. Ook omdat het niet zorgvuldig is om de wet in te voeren terwijl vooral ouderen en chronisch zieken nog steeds niet weten waar ze aan toe zijn. Ze noemen de toekomst van de gezondheidszorg een "black box met veel onbekenden". Bron: Telegraaf

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "CDA wil noodpot voor nieuw zorgstelsel"

  1. ANP meldt zojuist dat de minister geen stroppenpot gaat instellen voor problemen bij de invoering van het nieuwe ziektekostenstelsel. Hij zei dat gisteren in de Eerste Kamer. Het CDA vroeg maandag om deze pot waar ongeveer €150 tot €200 miljoen in zou moeten zitten. Het extra geld moest volgens de christen-democraten dienen voor het oplossen van onvoorziene problemen bij de invoering van de nieuwe wet die volgend jaar januari ingaat.

     
    De minister zei wel bereid te zijn om eventueel met extra compensatie over de brug te komen als zou blijken dat groepen burgers onvoorzien op onaanvaardbare wijze in hun inkomen worden getroffen door het nieuwe verzekeringssysteem. Maar hij benadrukte dat hij geen inkomensgaranties kon geven.

    De Eerste Kamer neemt volgende week een definitieve beslissing over de vraag of het nieuwe verzekeringssysteem per 1 januari volgend jaar van start mag gaan. Het CDA maakte gisteren toestemming voor de wet afhankelijk van een aantal toezeggingen die Hoogervorst moet doen om te voorkomen dat burgers te hard worden getroffen door het nieuwe stelsel. Maar in de loop van de avond bleek dat het CDA genoegen neemt met de toezeggingen van de minister en zo de wet volgende week aan een meerderheid helpt.

    Een andere eis van het CDA ging over maatschappelijk zwakkeren in het nieuwe systeem. De algemene verwachting is dat in het nieuwe stelsel groepen zoals dak- en thuislozen en bijstandsgerechtigden een grotere kans lopen hun verzekering te verliezen. Als zij de kosten van hun verzekering niet betalen, mag de zorgverzekeraar hen na drie maanden uitschrijven. Een andere zorgverzekeraar is dan verplicht de verzekerde over te nemen, maar dan moet de persoon wel zelf een inschrijfformulier aanvragen.

    Veel fracties in de Eerste Kamer verwachten dat dak- en thuislozen die stap niet snel zullen nemen, net als mensen met een bijstandsuitkering. Hoogervorst zegde toe naar oplossingen te willen zoeken. De minister zei desnoods mobiele teams met hulpverleners de straat op te sturen om voorlichting te geven aan de daklozen over het nieuwe verzekeringsstelsel. Voor de kerst komt een werkgroep met een oplossing.

Comments are closed.

Recente artikelen