Het gouden boekje voor gewrichten

Pijnstillers bieden uiteindelijk geen oplossing bij gewrichtsklachten. Sterker: ze kunnen gepaard gaan met ernstige bijwerkingen. ‘Het is tijd nieuwe wegen te bewandelen’, stelt dr. Gert Schuitemaker in Het Gouden Boekje voor de Gewrichten dat op 22 september is verschenen. Bent u op naar andere therapievormen voor verlichting van gewrichtsklachten, dan kunt u vele wegen inslaan. U bevindt zich als het ware op een rotonde met diverse afslagen. De vraag is alleen: welke afslag is voor u of uw patiënt de beste?
Decennialang werd de omgang tussen arts én patiënt gekenmerkt door het voorschrijven én slikken van een medicijn. Inmiddels leven we in het derde millennium en is wel het een en ander veranderd. Afgelopen juni vestigde een Brits onderzoek opnieuw de aandacht op het verband tussen pijnstillers en hart- en vaatziekten. Ibuprofen, een van de meest gebruikte niet-steroïdale, anti-inflammatoire geneesmiddelenEen navrant voorbeeld is de affaire rond het geneesmiddel Vioxx®, dat in het najaar van 2004 van de markt werd gehaald. Bovendien is de patiënt de laatste jaren mondiger geworden. Hij zoekt zélf naar verlichting van zijn klachten, onder meer via de elektronische snelweg. Maar wie helpt bij ingewikkelde afwegingen?
Het boekje is voor mensen die het heft in eigen hand willen nemen en eens verder willen kijken dan het arsenaal aan medicijnen. Gert Schuitemaker probeert hen te ondersteunen en verkent daartoe nieuwe en bekende wegen die kunnen leiden tot preventie en verlichting van gewrichtsklachten zoals artrose en reumatoïde artritis. Het doel is zoveel mogelijk praktische en bruikbare informatie aan te reiken.
Uiteraard blijft het raadzaam anderen te betrekken bij uw beslissingen. Neem dit boekje daarom gerust mee naar de spreekkamer en leg uw dilemma’s voor. Het Gouden Boekje voor de Gewrichten is niet alleen een verzameling van mogelijke routes naar herstel, maar tegelijk een brug naar uw arts. Het blijft echter úw lichaam. Uiteindelijk bepaalt u zélf welke aanpak u kiest en wat het beste past bij uw klacht, uw levensinstelling en uw (financiële) draagkracht.
(NSAID’s), zou bij regelmatige inname het risico op een hartaanval sterk verhogen. Het was de tweede keer in korte tijd dat pijnstillers negatief in de schijnwerpers stonden. Vanaf september 2004 dicteerden de zogenaamde COX-2 remmers het nieuws, nadat pijnstiller Vioxx van de markt was gehaald omdat een verband was geconstateerd met hartinfarcten en beroerten. Anno 2005 vinden steeds minder mensen pijnstillers een vanzelfsprekende optie bij gewrichtsklachten. De patiënt is mondiger en kritischer geworden en zoekt zélf naar verlichting van zijn klachten, onder meer via de elektronische snelweg. Maar wie helpt bij ingewikkelde afwegingen? De huisarts lijkt het overzicht kwijt en weet steeds minder van steeds meer. De medisch specialist weet op zijn beurt steeds meer van steeds minder. Mensen die op zoek zijn naar verlichting van hun gewrichtsklachten, zijn daarom niet te benijden. Zij bevinden zich als het ware op een rotonde met diverse afslagen. De vraag is alleen: welke afslag is de beste? Wie blindelings wil afgaan op het advies van de (huis)arts, hoeft dit nieuwe boek niet te lezen. Het is geschreven voor mensen die de moed hebben om te twijfelen. Gert Schuitemaker probeert hen te ondersteunen en verkent daartoe nieuwe en bekende wegen die kunnen leiden tot preventie en verlichting van gewrichtsklachten, zoals artrose en reumatoïde artritis. Uiteraard blijft het raadzaam anderen te betrekken bij beslissingen rond ziekte en gezondheid. De lezer kan dit boekje daarom gerust meenemen naar de spreekkamer en zijn dilemma’s voorleggen. Het Gouden Boekje voor de Gewrichten is niet alleen een verzameling van mogelijke routes naar herstel, maar tegelijk een brug naar de behandelend arts. Uiteindelijk bepaalt de patiënt echter zélf welke aanpak hij kiest en wat het beste past bij zijn klacht, levensinstelling en (financiële) draagkracht. Over de auteur
Dr. Gert. E. Schuitemaker is apotheker en doctor in de geneeskunde. Hij houdt zich al vanaf 1980 bezig met de orthomoleculaire geneeskunde volgens de principes van tweevoudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling. Schuitemaker is voorzitter van de International Society for Orthomolecular Medicine (ISOM, zetel Toronto) en hoofdredacteur van de tijdschriften Ortho en Fit met Voeding. Het Gouden Boekje voor de Gewrichten. Eerst voeding, dan medicijnen.

Recente artikelen