Snelle revalidatie na knie- of heupoperatie

Array

Betere zorg na operatie door goede samenwerking ziekenhuis en thuiszorgDe afdeling Orthopedie van de Isala klinieken werkt sinds kort met een nieuw behandeltraject om mensen die een nieuwe knie of een nieuwe heup nodig hebben snel te laten terugkeren naar huis of eventueel naar een verpleeghuis . Het principe is simpel: Een groep patiënten voor dezelfde operatie (knie of heup) wordt als groep op maandag opgenomen en die dag geopereerd en gaat op vrijdag naar huis of naar een verpleeghuis als er thuis geen opvang is. Dit snelle ontslag uit het ziekenhuis is mogelijk doordat niet alleen de ziekenhuiszorg onderdeel is van het traject maar ook de nazorg al geregeld is. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met thuiszorg en verpleeghuis Voor de patiënt heeft deze methode als voordeel dat hij snel weer uit het ziekenhuis is en in de eigen vertrouwde omgeving verder kan herstellen.
Zorgverzekeraar Univé levert een financiële bijdrage aan de Isala klinieken. Univé wil graag investeren in de verbetering van zorgtrajecten met oog op de toekomst. Er zijn goede afspraken gemaakt over de te leveren zorg. Hierbij is niet alleen de prijs belangrijk maar vooral de kwaliteit van de geleverde zorg. Hoe werkt het?
Iedere week wordt een groep van 6 patiënten voor een knie- of heupoperatie opgeroepen. Deze patiënten worden op maandag opgenomen en geopereerd. Vanaf dinsdag begint er een intensief revalidatietraject onder leiding van een verpleegkundige en een fysiotherapeut in een speciaal daarvoor ingericht dagverblijf. De patiënt komt vanaf de eerste dag in zijn eigen kleding en wordt daardoor ook uit de patiëntenrol gehaald. Op donderdag wordt er alweer samen geoefend met traplopen en op vrijdagmiddag verlaten de patiënten al het ziekenhuis. De hele groep doorloopt het traject samen, van begin tot eind.
Twee weken voor opname zijn er al afspraken gemaakt met de thuiszorg of een verpleeghuis zodat iedere patiënt die aan dit traject deelneemt ook verzekerd is van opvang na ziekenhuisopname. De patiënt krijgt uit de directe omgeving (partner, familie) een persoonlijke coach.Wat is het voordeel?
Het voordeel van dit traject is dat, door het proces te standaardiseren, patiënten efficiënt geholpen kunnen worden en door de samenwerking met thuiszorg en verpleeghuizen verzekerd zijn van goede nazorg. Doordat de nazorg geregeld is hoeven geopereerde en deels gerevalideerde patiënten niet onnodig lang in het ziekenhuis te verblijven. Hierdoor wordt de beddencapaciteit beter benut en kunnen andere patiënten ook eerder geholpen worden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen