Bacteriebabbel

Array

Bacteriën gebruiken chemische stoffen om met elkaar te communiceren. Dat geeft hen een idee met hoeveel ze zijn. Maar waar communicatie is, daar ligt misleiding om de hoek en bacteriën blijken elkaar inderdaad te bedriegen. Daar kunnen we nog wat van leren, schrijven twee biologen deze week in Nature. Bacteriën gebruiken chemische signaalstoffen om mee te communiceren. Ze geven de bacteriën in een kolonie een indruk van de koloniegrootte en ze dienen om bepaald gedrag binnen de kolonie te synchroniseren. Zulke communicatie speelt een belangrijke rol in de relatie met de gastheer, zowel in symbiose als bij ziekteprocessen.
 
Twee moleculair biologen, Karina Xavier en Bonnie Bassler, van de Universiteit van Princeton hebben de bacteriële communicatie onderzocht, met name hoe bacteriën van verschillende stammen elkaars gedrag beïnvloeden. Ze kwamen op het idee doordat ze er achter kwamen dat een bepaalde signaalstof (autoinducer-2) bij vrijwel alle bacteriën voorkomt. Dan moeten ze ook op elkaars signalen reageren, bedachten de biologen.
 
De darmbacterie E. coli produceert de stof autoinducer-2 (AI-2) vooral in de groeifase van een kolonie. Als de kolonie eenmaal een stationaire grootte heeft bereikt, dan schakelen bacteriën om van productie naar consumptie van AI-2. Het stofje lijkt dus te functioneren als een mobilisatieoproep: belangrijk in de opbouwfase, maar het moet ook niet te druk worden.Lees verder bij Noorderlicht>>>>>

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen