Huisarts kan emailconsult voortaan declareren

Array

Vanaf 1 januari 2006 wordt het voor huisartsen mogelijk om met emailconsulten te werken. Het maximumtarief voor het emailconsult wordt 4,50 euro en is gelijk aan het maximumtarief voor een telefonisch consult. Dat heeft het College tarieven gezondheidszorg / de Zorgautoriteit besloten.
Er is wel een aantal voorwaarden gesteld voor het in rekening kunnen brengen van een emailconsult.
Zo kan het emailconsult niet in rekening worden gebracht, tenzij deze duidelijk dient ter vervanging van een spreekuurconsult. Het maximumtarief kan alleen worden gedeclareerd:
– aan een ingeschreven patiënt;
– in geval van een bestaande behandelrelatie;
– als het geen eerste consult van een aandoening betreft;
– indien er een overeenkomst is met de zorgverzekeraar voor het declareren van een emailconsult.Het is de keuze van de huisarts of onder de gestelde voorwaarden het emailconsult wordt aangeboden.

De beleidsregel moet nog worden goedgekeurd door de minister van VWS.

Het College tarieven gezondheidszorg/de Zorgautoriteit i.o. (CTG/ZAio) stelt de tarieven en budgetten vast voor instellingen en beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg. CTG/ZAio is een bij wet ingesteld zelfstandig bestuursorgaan.

Meer info via website: www.ctg-zaio.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

3 thoughts on "Huisarts kan emailconsult voortaan declareren"

  1. Dit is erg goed nieuws. E-mailconsult kan daarmee een enorme ontwikkeling doormaken. (alleen nog hopen dat het ministerie akkoord gaat…. )

  2. Ik vond het ook heel goed nieuws. Vandaar dat ik het maar als hoofdartikel heb geplaatst

  3. Voorheen was het tarief voor een telefonisch consult 12,50 euro, dacht ik. Met een bedrag van 4,50 euro is het voor externe partijen niet interessant om zulke applicaties (als e-mailconsult) aan huisartsen te gaan aanbieden.

    Mag daarnaast de afspraak met zorgverzekeraar wel boven het bedrag van 4,50 euro uitkomen?

    Wat gaat er nu gebeuren met de e-maildokters? Voor zover ik weet voldoet hij niet aan puntje 2 van de bovengenoemde eisen. Is het dan een economisch delict?

Comments are closed.

Recente artikelen