Diabetespatiënten kunnen beter niet meedoen aan de Ramadan

Onregelmatig gebruik medicijnen als gevolg van ramadan
Diabetespatiënten moeten in principe het advies krijgen niet te vasten tijdens de ramadan, stelt diabetesverpleegkundige Fatima Malki van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam, aldus de website Verpleegkundenieuws.nl.
 
Volgens Malki is het beter niet te vasten, met name voor type 1 diabeten en diabeten die al complicaties hebben of dreigen te krijgen. Bij type 2 diabeten kan het vasten besproken worden en de medicatie in overleg met de patiënt worden aangepast. Van zonsopgang tot zonsondergang
De ramadan, de islamitische vastenmaand, is op 5 oktober begonnen en eindigt op 3 november. Nederland telt ongeveer 945.000 moslims, van wie de grootste groep bestaat uit Turken, Marokkanen, Surinamers en Indonesiërs. Tijdens de ramadan vasten de moslims van zonsopgang tot zonsondergang. Onregelmatig
Zieken en mensen die onmisbare medicijnen slikken, hoeven niet te vasten. Veel moslims vasten toch en nemen hun medicijnen onregelmatig in, zo bleek vorig jaar uit een Marokkaanse studie. Volgens Malki is goede verpleegkundige begeleiding van diabetespatiënten voor, tijdens en na de ramadan dan ook erg belangrijk.
Bron: Verpleegkunde Nieuws

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen