Wat is podcasten en wat is vidcasten/videocasten/vodcasten?

Array

Podcasting en Vodcasting, wat is dat nu eigenlijk? Podcasting

De term podcasting, bedacht in 2004, is een samentrekking van iPod, de draagbare MP3-speler van Apple, en broadcasting. Alhoewel de technologie niet alleen bruikbaar is met de iPod, was het succes ervan een belangrijke stap in de ontwikkeling van Podcasting. Podcasting staat, in de meest strikte zin, voor een systeem waarin podcasters audio(MP3)-bestanden met discussies, radioshows, muziekprogramma’s, beschikbaar stellen via Internet, en tevens een news feed in RSS-formaat creëren, die een verwijzing bevat naar de MP3-bestanden en automatisch verwerkt kan worden door podcast-aggregators of podcatchers. Deze laatste downloaden die audiobestanden dan automatisch en kopiëren ze ofwel onmiddellijk op een MP3-speler, ofwel melden aan de gebruiker dat hij ze op de PC kan beluisteren.

In de breedste zin staat podcasting voor het verspreiden van digitale bestanden die door speciale programma’s afgehaald worden om ze later te gebruiken. Dus dit kan audio zijn (MP3, Windows Media, Real Media), video (MPEG, DivX, QuickTime, …) of software. De huidige podcastscene heeft iets van de geest en het enthousiasme van de eerste radiopiraten, en gebruikt als lijfspreuk de term "Almost Live Radio". (http://nl.wikipedia.org/wiki/Podcast).  Podcasting is na blogging een belangrijk internetverschijnsel dat zich halverwege 2004 heeft gemanifesteerd. Sindsdien is podcasting of podcasten sterk in populariteit toegenomen.

Er zijn vele plekken waar je een podcast kunt laten opnemen in een lijst met beschikbare podcasts: http://www.podcastinfo.nl/http://podcasting.pagina.nl/ en http://podcasts.yahoo.com/

Vidcasting/VODcasting/Videocasting

De stap van audio (mp3) naar video (mp4) is snel gemaakt. Een jaar na het verschijnen van de eerste podcast kwamen de podcast voorzien van bewegend beeld. Deze combinatie van Video On Demand en web-, narrow-, en broadCASTing heeft als naam VODcast gekregen. Andere namen voor dit zelfde principe zijn: "Video RSS Feed", "Videocast", "Video Podcast" Vidcast. Meer informatie is de vinden op Wikipedia.

Middels Vidcasting is het eenvoudig om een reeks video’s na elkaar te publiceren. In het onderwijs zouden (samenvattingen van) colleges, cases en andere videoverslagen bijvoorbeeld wekelijks aan studenten aangeboden kunnen worden. Bij VODcasten is het mogelijk om zowel de data te streamen of te downloaden. Met de nieuwe iPod, die 13 oktober 2005 is gelanceerd, zal VODcasting waarschijnlijk een ontzettende groei gaan vertonen. Met deze mobiele speler is het mogelijk om video’s te beluisteren en bekijken. Nu het allemaal zo simpel aan het worden is kan iedereen zijn eigen tv-uitzendingen de wereld in sturen.
Meer info op: Vodcast.nl

De iPod heeft het legaal kopen van muziek op het internet groot gemaakt. De plannen van Apple zijn om nu ook video materiaal aan te bieden via hun Music Store. Dit materiaal (bijvoorbeeld clips, films en documentaires) kan eenvoudig in het onderwijs ingezet worden ter vervanging van video banden, CD-rom’s en DVD’s. Audio via Internet

  • Webcast of ‘live streaming’
    de uitzending wordt beluisterd op het moment dat deze wordt uitgezonden (vergelijkbaar met radio)
  • ‘On demand streaming’
    de uitzending wordt beluisterd wanneer men wil, maar het bestand wordt niet naar de eigen PC gekopieerd. De uitzending kan dus niet bewaard of bewerkt worden (vergelijkbaar met een tegen kopiëren beveiligde DVD)
  • Download
    De luisteraar downloadt een bestand en beluistert dat wanneer hij wil, zo vaak hij wil, zonder dat hij hiervoor online hoeft te zijn (vergelijkbaar met video)

Podcasten behoort tot de derde categorie daar het bestand fysiek op de harde schijf van een eindgebruiker komt te staan (Bron: Wikipedia, mei 2005). Alleen bij podcasten is het niet het geval dat men handmatig de bestanden moet zoeken en downloaden. Bij podcasten of liever podcatchen is dit proces van checken, downloaden en het op de gewenste plek opslaan volledig geautomatiseerd. Men zit niet meer vast aan een bepaalde programmering en voor het beluisteren is er geen internetverbinding nodig. Tijdens het luisteren kan men vooruit of terug spoelen en pauzeren (Bron: Podcastinfo Nederland, mei 2005). Bij podcasting bepaalt men dus zelf wat, waar, wanneer en hoe men luistert.Bron: http://www.active8.nl/

Recente artikelen