VGZ wijst vergoeding behandeling van verslaafde in het buitenland af

0
233

Via een brief laat VGZ weten dat de aanvraag voor opname van verslaafden in The Priory Hospital in Roehampton is afgewezen. De Zorgverzekeraar geeft daarmee volgens Keith Bakker van Smith & Jones Addiction Consultants een duidelijk signaal dat zij de behandeling van Nederlandse verslaafden in het buitenland niet zullen vergoeden. Daarmee handelen zij in strijd met CVZ regels die The Priory Group officieel erkennen als AWBZ-erkende zorgverlener.
In een brief van 26 oktober geeft de VGZ drie belangrijke redenen om de aanvraag voor verslaafdenzorg in het buitenland af te wijzen. De zorgverzekeraar is van mening dat de verwijzing van de huisarts niet naar een behandelende instantie in Nederland is. VGZ geeft tevens aan dat de ‘aanvraag’ niet van een behandelende instantie in Nederland komt. Volgens VGZ staat niet vast dat de gevraagde zorg geïndiceerd is en dat de zorg niet tijdig in Nederland verkrijgbaar is.
Volgens Keith bakker consultant van Smith & Jones Addiction Consultants een organisatie die advies biedt aan verslaafden, zijn de door VGZ genoemde redenen onterecht en in strijd met de regels. Bakker: ‘Door de schriftelijke afwijzing moeten we nu zelfs met de behandeling van een patiënt in The Priory Hospital in Roehampton staken. ‘
Het eerste argument, ‘De verwijzing van de huisarts is niet naar een behandelende instantie in Nederland’, is ongegrond en tegen de regels. Keith Bakker: ‘ Bij Smith & Jones hebben we ervoor gezorgd dat Priory-specialisten BIG-geregistreerd zijn. Daardoor zijn de specialisten in staat om in Nederland zelf intakes te doen, diagnoses te stellen en second opinions uit te voeren.’ De Priory hebben tevens een AWBZ-erkenning. Op 1 september 2005 heeft het CVZ (College voor zorgverzekeringen) de Priory- faciliteiten voor verslaafdenzorg de officiële status van AWBZ-erkende zorgverleners verleend op basis van artikel 8 uit de AWBZ statuten.
Met de goedkeuring van de CVZ kunnen Nederlandse patiënten nu een vergoeding van de verzekeraars tegemoet zien voor een medische behandeling in een van de 15 psychiatrische ziekenhuizen van The Priory Group in Engeland. ‘Dan moeten de verzekeraars wel meewerken en geen eigen regels bedenken’, aldus Keith Bakker.
In Nederland is een groot tekort aan verslavingszorgbedden, terwijl de verslavingszorg vanwege budgettekorten tot heden niet mag uitbreiden. Daardoor zijn er aantoonbare groeiende wachtlijsten. Verslavingsklinieken zoals Jellinek geven zelf aan dat er wachtlijsten zijn van 4 tot 6 maanden. Wanneer verzekeraars de behandeling in de buitenlandse klinieken vergoeden, betekent dat een aanvulling op het zorgsysteem.
Smith & Jones gaat een bezwaarschrift indienen tegen de brief. Maar wil ook dat de overheid een rol gaat spelen in het naleven van de regels door zorgverzekeraars, zodat deze niet hun eigen regels kunnen bedenken.

Vorig artikelGrotere verzekeraars komen eindelijk met prijs van polis
Volgend artikelHuisarts m/v
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.