Niet gecategoriseerd

Hartfalen bij patiënten met chronische longziekte niet onderkend

Zeker vijftigduizend Nederlanders met de luchtwegaandoening COPD hebben, zonder het te weten, óók last van hartfalen. Met gericht onderzoek zijn deze patiënten vrij eenvoudig op te sporen én te behandelen, waardoor hun prognose aanzienlijk kan verbeteren. Dat concludeert Frans Rutten, huisarts-onderzoeker aan het UMC Utrecht, op basis van onderzoek waarop hij op 4 oktober promoveert aan de Universiteit Utrecht.
 
Vijftien tot twinting procent van de 65-plussers heeft de longziekte COPD (chronisch obstructieve longziekte). Een op de vijf patiënten heeft ook hartfalen zonder het te weten. Terwijl met betrekkelijk eenvoudig onderzoek de aanwezigheid van hartfalen goed is te voorspellen, zo stelt Frans Rutten, huisarts-onderzoeker aan het UMC Utrecht. Op basis van een goede voorselectie kan dan definitief worden vastgesteld wie hartfalen heeft, waarna een gerichte therapie kan worden gegeven.
Frans Rutten trekt deze conclusies naar aanleiding van zijn onderzoek onder 405 patiënten van 65 jaar en ouder met een huisartsdiagnose COPD in een stabiele fase van hun aandoening. Het onderzoek van Rutten heeft gevolgen voor alle patiënten met COPD en hun behandelaars: huisartsen, longartsen en cardiologen. Om artsen bewust te maken van de grote overlap tussen COPD en hartfalen moet extra aandacht aan deze relatie worden gegeven in de COPD-richtlijnen.Bron: UMCU[tag:COPD][tag:hartfalen] 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.