NMa gaat fusie Zeeuwse ziekenhuizen nader onderzoeken

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) concludeert na een eerste onderzoek dat door het samengaan van twee ziekenhuizen in Zeeland, Ziekenhuis Walcheren en Oosterschelde-ziekenhuizen, een economische machtspositie kan ontstaan of worden versterkt op de markt voor klinische en niet-klinische algemene ziekenhuiszorg. Hierdoor kan de concurrentie worden belemmerd. Daarom heeft de NMa besloten dat voor het tot stand brengen van deze concentratie een vergunning is vereist.

Op grond van het tot nu toe verrichte onderzoek acht de NMa het aannemelijk dat de regionale markt voor algemene ziekenhuiszorg niet ruimer is dan Midden-Zeeland (Walcheren, Noord- en Zuid-Beveland en Schouwen-Duiveland). Dit volgt onder andere uit de bijzondere geografische kenmerken van het gebied, analyse van reistijden van patiënten en de patiëntenstromen. De zorgen van de NMa concentreren zich op de beperking van de keuzemogelijkheden voor patiënten in Midden-Zeeland doordat er slechts één algemeen ziekenhuis overblijft.
De ziekenhuizen hebben naar voren gebracht dat de fusie efficiëntievoordelen oplevert die opwegen tegen de mogelijke nadelen van de fusie. De NMa concludeert dat deze vooralsnog niet voldoende aannemelijk zijn gemaakt. Ook hebben de ziekenhuizen gewezen op compenserende afnemersmacht van zorgverzekeraars. Op basis van de beschikbare informatie is ook dit volgens de NMa vooralsnog onvoldoende aannemelijk.

Deze uitspraak van de NMa heeft tot gevolg dat de ziekenhuizen voor de beoogde fusie een vergunning moeten aanvragen. Indien zij dit doen, zal de NMa binnen 13 weken na de vergunningaanvraag beslissen of de concentratie wel of niet wordt toegestaan.

De NMa heeft bij het beoordelen van concentraties in de zorgsector dit jaar tot op heden in 21 zaken een besluit genomen. Het betrof 15 zaken op AWBZ-markten, 4 zorgverzekeringszaken en 2 ziekenhuisfusies.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen