Website met over vaccinaties voor kinderen

Array

Er is er een enorme informatiebehoefte over vaccineren onder ouders, zo blijkt uit een in 2005 gehouden onderzoek. Het betreft het grootste onderzoek onder moeders dat ooit is gedaan naar de informatiebehoefte over vaccinaties bij kinderen: My Generation. Het onderzoek is verricht in 14 landen waaronder Nederland. Uit het onderzoek kwam naar voren dat ouders behoefte hebben aan informatie die verder gaat dan alleen de informatie over het Rijksvaccinatieprogramma. Informatie waarmee ouders zelf een keuze kunnen maken over hoe ze hun kind willen beschermen tegen infectieziekten. Ouders beoordelen, naast familie en kennissen, internet als beste bron voor informatie. In antwoord op deze behoefte is de website www.vaccinatiesvoorkinderen.nl ontwikkeld. Vanaf 19 november 2005 is de site in de lucht.Onlangs zijn in Warschau, Polen, de eerste resultaten van de unieke internationale studie ‘My Generation’ gepresenteerd. My Generation is het grootste onderzoek onder ouders dat ooit is gedaan naar de informatiebehoeften over vaccinaties bij kinderen. Het onderzoek is verricht in 14 landen waaronder Nederland.
Het doel van het onderzoek: meer te weten komen over wensen en zorgen van ouders wanneer het gaat om het beschermen van hun kind tegen infectieziekten. Wat vinden ouders belangrijk op het gebied van de gezondheid van hun kind en wat zijn hun wensen zijn voor de toekomst?
Aan het onderzoek hebben ruim 6600 ouders deelgenomen met kinderen onder één jaar en ouders van 10-jarige kinderen uit Azië, Latijns-Amerika en Europa, waaronder Frankrijk, Italië, Duitsland, België en Nederland.Uit de internationale resultaten van de ‘My Generation’ studie blijkt dat er behoefte is aan meer informatie bij ouders over de manier waarop ze hun kind kunnen beschermen tegen infectieziekten. De ‘zorgen top drie’ van moeders bleek in alle landen gezondheid, voeding en vaccinatie te zijn.
Vanuit Nederland was Sandra van Nuland, die in 2004 actie voerde voor een nieuw kinkhoestvaccin voor baby’s, betrokken bij het onderzoek en zij zegt hierover: ‘Als moeder weet ik hoe belangrijk het is dat je de juiste informatie kunt vinden. Tot op heden was de informatie versnipperd, maar door deze website kun je als ouders eenvoudig de juiste informatie vinden. In Nederland kennen we het Rijksvaccinatieprogramma. Veel zaken worden voor ons geregeld. Ouders weten niet dat ze zelf ook keuzes kunnen maken over de manier waarop ze hun kind tegen infectieziektes willen beschermen. Het blijkt ook dat ouders hun kind willen beschermen tegen andere infectieziektes, zoals pneumokokken en hepatitis B.’De website www.vaccinatiesvoorkinderen.nl is ontwikkeld om aan deze behoefte te voldoen. De website geeft onder meer informatie over infectieziekten, het Rijksvaccinatieprogramma, welke vaccins er beschikbaar zijn in Nederland, hoe vaccins werken en relevante vaccinatieschema’s.

Recente artikelen