Geen draagvlak voor nieuw zorgstelsel

Array

Tijdens een protestbijeenkomst van de SP in Utrecht is een peiling gepresenteerd waaruit blijkt dat er geen draagvlak is voor het nieuwe zorgstelsel. Van de Nederlandse bevolking is slechts 30% voor en 56% tegen het stelsel dat het kabinet per 1 januari wil invoeren, 14% heeft nog geen mening.

In de peiling, afgelopen week uitgevoerd door Maurice de Hond, werd de vraag gesteld ‘Als u alles overziet, bent u dan voor of tegen de invoering van het nieuwe zorgstelsel?’. Het is voor het eerst dat een peiling werd gehouden naar de wenselijkheid van het nieuwe stelsel.

De achterban van de oppositiepartijen is in zeer ruime meerderheid (69,2%) tegen, maar ook in de achterban van de VVD, de partij van zorgminister Hoogervorst, is meer weerstand dan enthousiasme voor het nieuwe stelsel: slechts 38% is vóór, 48% is tégen.

De uitslag werd bekend gemaakt op een manifestatie in het kader van de campagne ‘Actie Noodrem’ van de SP. Op de bijeenkomst spraken onder meer huisartsen, specialisten, fysiotherapeuten, verzekeraars en vertegenwoordigers van patiëntenverenigingen zich uit tegen het nieuwe zorgstelsel en de oprukkende marktwerking in de gezondheidszorg. Die bedreigen volgens hen de kwaliteit en het sociale karakter van de zorg. Verzekeraars gaan steeds vaker op de stoel van de arts zitten en willen bepalen wat wel en niet wordt voorgeschreven. Ook kunnen patiënten onder het nieuwe stelsel worden gedwongen naar een bepaald ziekenhuis te gaan omdat de verzekeraar daar een contract mee heeft.

Agnes Kant: ‘Dit stelsel heeft twee keer zoveel tegenstanders als voorstanders. Toch dendert het kabinet door. Het nieuwe stelsel zal onhoudbaar blijken en als de negatieve gevolgen duidelijk worden zal de maatschappelijke weerstand alleen maar groeien. We moeten echt gaan toewerken naar een veel socialer stelsel waar niet de marktwerking, maar de mens centraal staat.’

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen