Toch maar geen verzekeringsagent!

Array

Afgelopen zaterdag las ik in de krant dat ik vanaf volgend jaar in mijn praktijk een zorgpolis ga aanprijzen met folders,posters en persoonlijk advies.  Ik dacht het niet !!  Hoewel ik niet erg gecharmeerd ben van het gedrag van de gemiddelde verzekeraar,was de laatste zinsnede in mijn collumn van 29 november j.l. ("de huisarts wordt verzekeringsagent") natuurlijk niet echt serieus bedoeld! De LHV denkt daar blijkbaar anders over.De actie van een groep Rotterdamse apotheken ("Met zorg verzekerd") waarbij de patient uitgebreide voorlichting krijgt,vind ik dan een sympathieker initiatief. Ik pieker er niet over om in mijn spreekkamer wat dan ook te gaan verkopen.  En dat op grond van "een breekijzer in de strijd met de zorgverzekeraars". Uiteraard hebben zorgverzekeraars teveel macht in de zorg gekregen ,maar van dit initiatief heeft alleen de aanbieder van de polis (Aegon) veel plezier. Als "verkoopargument" noemt de directeur van de LHV : "huisartsen zijn blij dat in deze polis de toegang van de patient tot de huisarts perfect is geregeld". "Ook zijn de vergoedingen die de verzekeringsmaatschappij de huisartsen toezegt op peil" (einde citaat).Ten aanzien van het eerste argument denk ik alleen maar "wat bedoelt u?" .Moet ik de patient die tegenover mij zit vertellen dat hij alleen en vooral van mijn diensten gebruik kan (blijven) maken als hij deze polis neemt? Of is de bedoeling dat ik hem meld dat -indien hij mij verlaat- ik hem een andere huisarts garandeer? Ik snap het echt niet. Ik loop in ieder geval het risico dat de patient denkt dat ik er zelf wijzer van wordt,als hij deze polis afsluit.Het tweede argument is natuurlijk meer waar het om gaat ("de vergoedingen zijn op peil"). Maar de strijd omtrent de vergoedingen moeten wij niet willen uitvechten met individuele verzekeraars.Die boodschap zullen onze politieke vertegenwoordigers toch ooit moeten snappen.Nee ; indien ik polissen zou gaan verkopen in mijn spreekkamer zet ik er een stellage naast met kruidenthee voor verstoppingsklachten en lotions voor jeuk op het hoofd.  Maar ik dacht eigenlijk dat dat in ons vak verboden is.

aalstein

Sinds 1982 huisarts in Capelle aan den IJssel
in een duo-praktijk met Jan Hordijk.

One thought on "Toch maar geen verzekeringsagent!"

  1. Ik stond net op het punt om een verzekering met je te gaan afsluiten… hahaha (geintje hoor). Ik ben het met je eens. Als je als huisarts niet wil dat de zorgverzekeraar op de stoel van de huisarts gaat zitten ( Menzis, Agis). Dan moet je als huisarts ook niet op de stoel van de verzekeraar gaan zitten. Ieder z’n vak. En al die mensen die niet tevreden zijn met het zorgstelsel zouden er goed aan doen niet teveel achter allerlei politieke populiesten aan te gaan lopen maar met verstand gaan kiezen. En dat meen ik uit de grond van mijn hart.

    Daarnaast bespeur ik een hoop paniekvoetbal bij huisartsen. arsten die zich laten opjutten om vooral op 1 januari allerlei zaken willens en wetens willen declareren. Er is teveel ondoorzichtigtheid  doordat de invoering van het nieuwe zorgstelsel met teveel politiek en machtsspelletjes omgeven worden.  Daarnaast wil de minister een gedragsverandering van zorgverleners en patienten en dan moet je geen administratieve veranderingen inzetten. Als je iets wil veranderen moete je mensen belonen voor hun goede gedrag en dan moet je niet vooraf gaan straffen in de hoop dat dit het gewenst gedrag oplevert, wat je als minister eigenlijk niet goed hebt gecommuniceerd. Wellicht ben ik nu wel weer wat te fel en te scherp. Hoop er wel de discussie mee vlot te trekken. Want uiteindelijk heb je gelijk Peter. Verzekeren is niet iets wat thuishoort in de huisartsenpraktijk.


    Health is not valued till sickness comes!

Comments are closed.

Recente artikelen