Geen verwijsbriefje meer nodig voor de fysiotherapeut

Array

Vanaf 1 januari 2006 hebben patiënten geen verwijsbriefje meer nodig van een huisarts voor een bezoek aan de fysiotherapeut. De minister van VWS heeft hiertoe besloten, omdat rechtstreekse toegang de keuzevrijheid van patiënten vergroot. Bij patiënten die rechtstreeks naar de fysiotherapeut gaan, wordt eerst door de fysiotherapeut beoordeeld of ze aan het juiste adres zijn, of moeten worden doorgestuurd naar een collega, arts of specialist. Patiënten kunnen vaak sneller worden geholpen, wat in veel gevallen leidt tot sneller herstel. Ter voorbereiding op de rechtstreekse toegang, hebben registerfysiotherapeuten een verplichte scholing gevolgd en zijn protocollen opgesteld. De fysiotherapeut blijft de huisarts informeren over behandelingen. De huisarts houdt dus een centrale rol in de coördinatie van de zorg van patiënten. Rechtstreekse toegang wordt door praktisch alle zorgverzekeraars volledig vergoed. Op www.fysiotherapie.nl staat vermeld op welke wijze de verschillende zorgverzekeraars rechtstreekse toegang ondersteunen.

Aan de invoering van rechtstreekse toegang, ook wel bekend als Directe Toegankelijkheid voor de Fysiotherapeut (DTF) is veel vooraf gegaan. In 2003 heeft het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) aan TNO Preventie en Gezondheid de opdracht gegeven een pilot uit te voeren naar de effecten van DTF. Hieruit kwam naar voren dat patiënten, huisartsen en fysiotherapeuten rechtstreekse toegang waarderen en dat fysiotherapeuten na scholing prima in staat zijn om patiënten zonder verwijzing van een arts of specialist te behandelen. Patiënten kunnen vaak sneller worden geholpen, wat in veel gevallen leidt tot sneller herstel. Het CVZ heeft vervolgens een advies uitgebracht aan de minister en deze heeft besloten tot een brede invoering van rechtstreekse toegang op 1 januari 2006. Ook de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie is positief over rechtstreekse toegang.

Over het KNGF
Het KNGF behartigt de belangen van ongeveer 20.000 fysiotherapeuten. Vanuit het hoofdkantoor in Amersfoort en vanuit zes regiokantoren biedt het KNGF ondersteuning op beroepsinhoudelijk, sociaal-maatschappelijk en economisch gebied.
[tag:verwijsbrief][tag:fysiotherapeut] 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen