Huisarts bezorgd om macht verzekeraars

Array

De nieuwe zorgverzekering is het gesprek van de dag. Zorgverzekeraars zijn wettelijk verplicht voldoende zorg in te kopen voor verzekerden, zoals de huisarts, fysiotherapeut of tandarts. De voorwaarden van deze inkoop worden grotendeels door de zorgverzekeraar bepaald. De overheid verwacht dat de macht van de zorgverzekeraars beperkt zal zijn omdat ook zij met andere verzekeraars moeten concurreren. Maar is marktwerking wel mogelijk? Krijgen de zorgverzekeraars nu niet te veel macht? Marktonderzoeksbureau MarketResponse legde dit probleem voor aan een representatieve groep van n=100 huisartsen in Nederland.

Conclusies op hoofdlijnen
Uit het onderzoek van MarketResponse komt naar voren dat de huisarts vreest voor de macht van de zorgverzekeraar. Deze vrees is vooral gebaseerd op eerste ervaringen met afwijzingen van voorgeschreven medicatie. Men voelt zich betutteld en onvoldoende in staat om vragen van patiënten over het nieuwe zorgstelsel te beantwoorden. Meer gedetailleerder resultaten Uit het onderzoek van MarketResponse komt naar voren dat ongeveer 7 van de 10 huisartsen al veel vragen hebben gehad van patiënten over de nieuwe zorgverzekering. Met name vragen over de dekking van de ziektekosten (73%), vergoeding van medicijnen (64%), het overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar (33%) of de hoogte van de premie (28%). Uit het onderzoek blijkt echter dat het merendeel van de huisartsen (73%) zich onvoldoende toegerust voelt om deze vragen van hun patiënten te kunnen beantwoorden. Huisartsen geven aan te zijn geïnformeerd over de veranderingen door de diverse media (kranten 79%, vaktijdschriften 68%, televisie 53%, collegas 49%, internet 41%, radio 25%) en in 65% van de gevallen door de zorgverzekeraar zelf. Toch blijken er nog veel vragen te bestaan. De communicatie-campagne over het nieuwe zorgstelsel wordt door het merendeel van de huisartsen dan ook matig beoordeeld: grote onoverzichtelijke brij, er is nog veel onduidelijk. Uit het onderzoek blijkt dat 90% van de huisartsen de bezorgdheid voor te veel macht van de zorgverzekeraar deelt met de Tweede kamer. Het merendeel van de huisartsen heeft deze macht ook al in hun praktijk ondervonden. Verzoeken voor medicatie of voorzieningen zijn afgewezen. Ik heb het gevoel sterk betutteld te worden, aldus een van de woordvoerders. Methode Het onderzoek is uitgevoerd met gebruikmaking van CAWI en opgenomen in een omnibus, binnen het panel van MarketResponse: het Artsenpanel. Het veldwerk heeft plaatsgevonden van 19 november tot en met 30 november 2005 onder een representatieve steekproef van Nederlandse huisartsen.Conclusies op hoofdlijnen
Uit het onderzoek van MarketResponse komt naar voren dat de huisarts vreest voor de macht van de zorgverzekeraar. Deze vrees is vooral gebaseerd op eerste ervaringen met afwijzingen van voorgeschreven medicatie. Men voelt zich betutteld en onvoldoende in staat om vragen van patiënten over het nieuwe zorgstelsel te beantwoorden.

Meer gedetailleerder resultaten
Uit het onderzoek van MarketResponse komt naar voren dat ongeveer 7 van de 10 huisartsen al veel vragen hebben gehad van patiënten over de nieuwe zorgverzekering. Met name vragen over de dekking van de ziektekosten (73%), vergoeding van medicijnen (64%), het overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar (33%) of de hoogte van de premie (28%). Uit het onderzoek blijkt echter dat het merendeel van de huisartsen (73%) zich onvoldoende toegerust voelt om deze vragen van hun patiënten te kunnen beantwoorden.

Huisartsen geven aan te zijn geïnformeerd over de veranderingen door de diverse media (kranten 79%, vaktijdschriften 68%, televisie 53%, collegas 49%, internet 41%, radio 25%) en in 65% van de gevallen door de zorgverzekeraar zelf. Toch blijken er nog veel vragen te bestaan. De communicatie-campagne over het nieuwe zorgstelsel wordt door het merendeel van de huisartsen dan ook matig beoordeeld: grote onoverzichtelijke brij, er is nog veel onduidelijk.

Uit het onderzoek blijkt dat 90% van de huisartsen de bezorgdheid voor te veel macht van de zorgverzekeraar deelt met de Tweede kamer. Het merendeel van de huisartsen heeft deze macht ook al in hun praktijk ondervonden. Verzoeken voor medicatie of voorzieningen zijn afgewezen. Ik heb het gevoel sterk betutteld te worden, aldus een van de woordvoerders.

Methode
Het onderzoek is uitgevoerd met gebruikmaking van CAWI en opgenomen in een omnibus, binnen het panel van MarketResponse: het Artsenpanel. Het veldwerk heeft plaatsgevonden van 19 november tot en met 30 november 2005 onder een representatieve steekproef van Nederlandse huisartsen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen