De Thyrax wekker

Vandaag kregen we op de redactie van Medicalfacts weer een heel erg leuk bericht van Robert Mol, beter bekend als de emaildokter. Dus bij deze geniet van het heerlijke verhaal uit de praktijk wat een huisarts in de avond- weekend- en nachtdienst zoal tegen kan komen. Het is vaak aanpoten op de huisartsenpost maar genoeg stof voor leuke verhalen………..

DE THYRAX WEKKER

Het was een merkwaardig gezicht tijdens een nachtelijke visite. Drie wekkers op het nachtkastje bij de man met pijn op zijn borst. Wachtend op de ambulance informeerde ik voorzichtig wat de functie er van was. Zijn echtgenote viel gelijk bij. Om de Thyrax-medicatie in te nemen. Dat klonk interessant. Haar man slikte al jarenlang deze schildkliermedicijnen, die een half uur voor het ontbijt ingenomen moeten worden. Daarom stond de eerste wekker op half acht. Moment van tabletten slikken. Hierna gingen ze weer een half uurtje slapen om vervolgens om acht uur door de tweede wekker wakker gemaakt te worden voor het ontbijt. Vervolgens gingen ze nog wat slapen. En van waar die derde wekker? Tja, om tien uur was de vaste tijd om op te staan. U weet wel, dan begint onze dag voor het dagelijkse…….. Een interessant verhaal dat niet iedere dag mijn pad kruist.Wat veel deed was de vrouw van 73 jaar, die waarschijnlijk bijna acuut overleden was tijdens het schrijven van een e-mail. Ze lag dwars voor haar bureau met in de rechter hand haar mobiele telefoon. Een bizar gezicht om zo’n moderne 70-plusser te zien liggen. Tegelijkertijd word je dan geconfronteerd met de oudere mens, die volop in het leven staat met de moderne elektronica om haar heen. De familie was erg ontdaan, zeker daar ze nog zo kwiek met alles bezig was. En daarbij nog met veel meedeed. We besteden er veel tijd aan. Dit ondanks het feit dat het via 112 gealarmeerd ambulancepersoneel ons vertelde dat dit zo verder voor de begrafenisondernemer was. Zowel verpleegkundig chauffeur als ik deelden deze mening niet en hielpen haar aan een rustige plaats op haar bed.

Dan was deze maand de internetmedicatie in het nieuws. Het programma Boemerang van de KRO had op niet echt elegante wijze medicatie besteld bij een internetapotheek. Jammer dat zonder email- of telefonisch contact medicatie was voorgeschreven waarbij ook nog eens een interactie door de apotheek was vergeten. Aan de ene kant heel vervelend voor de voorschrijver, aan de andere kant goed dat het onderwerp de publiciteit haalde. Er moet gewoon snel regelgeving op dit gebied komen, teneinde dit soort programma’s overbodig te maken. De wijze waarop het gebracht werd gaf helaas voor de gemiddelde kijker aan, dat die internetdokters en –apothekers er maar een zooitje van maken. En dat is absoluut niet waar! De Nederlandse Vereniging voor E-Health (NVEH) heeft op dit gebied in december een preadvies aan de KNMG gegeven. Hierin staat vermeld wat volgens de vereniging niet via internet voorgeschreven dient te worden. Het betreft: anxiolytica, antidepressiva, antipsychotica, psychoanaleptica/stimulantia, anabole steroiden, cytostatica en haematopoetica. Zie voor de volledige tekst: www.vereniging-ehealth.nl

Hopelijk neemt de beroepsorganisatie dit advies zo snel mogelijk op officiële wijze over. Dan kan er weer een volgende stap gemaakt worden in een communicatie, die geen weg meer terug kan in onze zorg. Jammer genoeg (of misschien wel gelukkig!) moeten dit soort knopen doorgehakt worden na publicaties in de pers. Het kan ook anders: gewoon luisteren naar de goede adviezen van pioniers, die al jarenlang ervaring hebben opgebouwd en deze graag uitdragen. Dit alles in het kader van een internetgeneeskunde, die binnenkort in ons land als eerste in de wereld geclassificeerd kan worden met het predikaat veilig, efficiënt, en minder duur dan de huidige zorg.

En tenslotte sprak ik een huisarts, die sinds kort consulten voert met zijn patiënten via e-mail. Zijn reactie was zoals mij bekend is. “Wat een rust in de praktijk. Veel minder irritante telefoontjes, ik beantwoord de vragen wanneer het mij uitkomt en het gaat veel sneller en leuker dan voorheen. Zeker als men uit het buitenland mailt”. Ach, het gaat eigenlijk vanzelf, als je het maar de tijd geeft.

Emaildokter

Recente artikelen