Engelse eerstelijn groeit de komende 10 jaar sneller dan ziekenhuizen

Array

Our Health, Our Care, Our Say, zo heet de nota die de regering Blair dezer weken uitbracht over de toekomst van de eerstelijnszorg in Engeland. Zij bepleit daarin een verschuiving binnen het NHS budget van vijf procent, en wel van 27% nu naar 32% over tien jaar. Die financiële verschuiving moet geld opleveren voor de volgende acht maatregelen: 1. een garantie dat alle Engelsen over een huisarts beschikken 2. een verruiming van de openingstijden van huisartsenpraktijken en het stimuleren van grotere praktijken met oraktijkondersteuners 3. een berbeterde eerstelijn in achterstandswijken 4. een proef met leefstijlscreening waarbij burgers eerst een vragenlijst invullen en per mail opsturen en daarna een leefstijlconsult krijgen indien nodig. 5. een betere samenwerking tussen eerstelijn en maatschappelijke dienstverlening die door gemeenten wordt gefinancierd. 6. ondersteuning van chronische zieken ter verbetering van hun zelfzorg. Huisartsen krijgen het recht een educatief consult bij bijvoorbeeld een wijkverpleegkundige voor te schrijven net zoals zij geneesmiddelen voorschrijven. 7. versterking van het programma om patiënten als ervaringsdeskundigen in te zetten in patiëntenverenigingen 8. meer ondersteuning voor mantelzorgers met extra respijtzorg in verpleeghuizen. Ook gaat de regering een nationale telefonische helpdesk inrichten voor mantelzorgers. Tot zover de acht maatregelen. Van de week bezocht senior lecturer dr. Nick Goodwin de Universiteit Utrecht voor overleg over onder meer het congres op 11- 13 oktober, waarover het volgende bericht gaat.  Hij onderzoekt de eerstelijn in Engeland als leidinggevend onderzoeker van de London School of Hygiene and Tropical Medicine. Zijn reactie op  Our Health, Our Care, Our Say is de volgende.  Dit is de enige manier om aan de toenemende zorgvraag van chronische zieken te voldoen. Vanuit de academische wereld pleiten wij al dertig jaar voor versterking van de eerstelijn. Die pleidooien dringen nu door bij de regering. Deze nota wordt het tipping point  voor de eerstelijn. Een toelichting van de kant van Guus Schrijvers: In de innovatieliteratuur is het tipping point het tijdstip waarop een ontwikkeling niet meer tegen te houden is en vanzelf gaat lopen. De nota Our Health, Our Care, Our Say is te downloaden via www.dh.gov.uk De British Medical Journal van februari staat vol beschouwingen erover. Wil je het BMJ artikel in februari van Zosia Kmietowicz lezen? Surf naar www.bmj.com en klik de knop search aan, als je dat artikel wil lezen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen