Trilmuis tegen RSI zet aan tot gezond gedrag

Array

Uit onderzoek van TNO blijkt dat het gedrag van computergebruikers te beïnvloeden is met feedback die wordt gegeven door invoermiddelen, zoals met een trillende computermuis. De productiviteit blijft daarbij op peil. Bij langdurig computergebruik speelt muisgedrag een belangrijke rol in het voorkomen van gezondheidsklachten aan arm, nek en schouders. Met deze kennis kunnen nieuwe intelligente invoermiddelen worden ontwikkeld en kan het aantal gezondheidsklachten worden teruggebracht. Muis signaleert ongezond gedrag Hoverstop BV ontwikkelde een muis met een trilsignaal. Het signaal in de muis gaat af wanneer de muis 10 seconden niet actief is gebruikt, terwijl de hand wel op of boven de muis gehouden wordt (het zogenaamde hoveren). Door de trilling wordt de gebruiker eraan herinnerd de hand van de muis te halen en deze ontspannen op tafel te laten rusten. 
Hierdoor wordt de totale duur van het ‘muisgebruik’ verminderd wat gunstig is voor preventie van RSI-klachten. Door het gebruik van de trilmuis worden bovendien de spieren in de onderarm gevarieerder aangespannen. De trilmuis verstoort het werk niet Zowel in het laboratorium als in de praktijk wordt door het gebruik van de trilmuis, de muis 24 procent minder lang vastgehouden terwijl de gemeten kwaliteit en snelheid van de taakuitvoering op peil blijft. De trilsignalen die de muis geeft, verstoren het werk dus niet. De computergebruikers oordeelden wisselend over de gebruiks-vriendelijkheid van de trilmuis. Na een korte periode van werken met de muis (één week) zei ongeveer één derde van de onderzochte computergebruikers de muis ook in de toekomst te willen gebruiken.

Bron: TNO

[tag:Janine Budding] [tag:trilmuis] [tag:RSI]

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen