Geen verweer tegen DES fonds wel procedure tegen farmaceuten

Het onderzoek van letselschadebureau de Pals Groep naar de mogelijkheden van een groepsprocedure tegen de farmaceutische industrie heeft er in geresulteerd dat er nu daadwerkelijk actie wordt ondernomen. Op dit moment hebben ruim 120 slachtoffers van het medicijn DES zich aangemeld voor de groepsprocedure tegen de producenten van het geneesmiddel.

De Pals Groep zal geen verweer gaan voeren tegen de overeenkomst die het DES centrum met de farmaceuten en diens verzekeraars heeft bereikt. “Het is niet onze bedoeling om het DES centrum te dwarsbomen bij de totstandkoming van een in hun ogen redelijke afkoopsom voor de slachtoffers” zegt Guus Freriks van de Pals Groep: “Het is begrijpelijk dat veel slachtoffers het beu zijn na 20 jaar gesteggel”. Niet vergeten moet worden hoe emotioneel belastend dit kan zijn voor iemand die ernstig letsel heeft opgelopen. Veel van de slachtoffers zijn blij dat er nu überhaupt zicht op enig resultaat is. Wij adviseren deze mensen om de schikking te accepteren.”
Feit blijft dan ook dat de gemiddelde uitkering van € 1.900,- per persoon niet een vergoeding van de werkelijke schade is. Die is vaak vele malen hoger. Freriks: “De mensen die zich bij ons melden willen dat hun recht wordt gedaan”. Een veel gehoorde opmerking is: “De farmaceuten en hun verzekeraars komen er weer met een schijntje vanaf”.

De Pals Groep gaat zich inzetten voor volledige schadevergoeding van de slachtoffers die zich aangemeld hebben.

Het DES centrum heeft een brief aan haar leden verzonden waarin zij de totstandkoming van de overeenkomst verdedigt. Daarin wordt aangevoerd dat de groepsprocedure de bestaande regeling onder druk zet waardoor er straks mogelijk voor niemand meer een uitkeringsregeling zal bestaan. Los van het feit dat dit niet speelt omdat er geen verweer tegen de overeenkomst gevoerd zal worden is dit verwerpelijk. Enerzijds omdat er geen enkel inhoudelijk argument van deze stellingname wordt aangevoerd, anderzijds omdat daarmee de slachtoffers onder druk worden gezet.

In de dagelijkse letselschadepraktijk is dit een veel gebruikt middel van verzekeraars om een definitieve regeling er door te drukken zegt Freriks. “Als u dit bedrag niet accepteert betalen we helemaal niets”. Het roept de vraag op waarom het DES centrum een dergelijk drukmiddel meent te moeten hanteren. Gelukkig kijkt een rechter alleen naar inhoudelijke argumenten.

Omdat de Pals Groep de zaken op ‘no cure no pay’ basis in behandeling neemt lopen de slachtoffers geen financieel risico. De Pals Groep ziet goede kansen om de procedure te winnen al blijft de uitkomst van een procedure vooraf altijd onzeker.

Medicalfacts zal deze procedure op de voet blijven volgen. Dus er volgt de komende tijd nog vaker nieuws. DES-slachtoffers die niet hebben meegedaan in de procedure van het DES centrum kunnen zich gewoon voor deze procedure aanmelden. Wellicht wordt er dat echt recht gedaan!!!

Slachtoffers kunnen vrijblijvend informatie opvragen en/of zich aanmelden via het online informatieformulier (algemeen formulier) of de gratis informatielijn 0800-8998533.
Heb jij vragen of aanvullingen omtrent dit artikel. Mail dan naar Janine Budding
Tags: DES, Slachtoffer, Schadevergoeding, DES-dochter, DES-zoon, Diethylstilbestrol, Clear-cell carcinoom, Janine Budding

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen