Zonnezwemmen

Array

Net terug van vakantie in Florence en nu alweer een column van de Hollands eerste Emaildokter, Robert Mol.

ZONNEZWEMMEN
Zojuist teruggekeerd van een weekje zonnezwemmen in de nabijheid van Florence. Zie dan weer hoe mensen daar genieten van het leven, zeker als hun land het bij het WK niet verkeert doet. Gewoon leven met uiteraard een portie stress. Echter niet op de wijze zoals hier. Dat bemerkte ik direct na terugkomst. Haastige lieden die amper een paar minuten konden wachten op hun bagage. Snel, snel, ik wil naar huis. Hierna al weer rap vertraagd in de diverse zaterdagfiles, deze keer veroorzaakt door Rijkswaterstaat zelf. Ze verzinnen toch iedere keer weer wat anders.
Tijdens de vakantie begon ik aan het boek van Kluun “Komt een vrouw bij de dokter”. Ondanks alle bijzondere recensies stopte ik met lezen na een bladzijde of 30. Alle onverschilligheid, fouten, desinteresse, idiote bureaucratie, en onnodig leed voor mensen die lijden kwam op me af. Het gaf me geen ontspanning. Wanneer komt hierin eens verandering waardoor een goed boek als dit niet meer geschreven hoeft te worden. Het is feitelijk allemaal zo eenvoudig. Gewoon eens wat meer lef te tonen door mee te voelen met de patiënt. Dus af van allerlei oubollige en vaak door gezonde mensen zonder verstand van zaken gemaakte regels. Pas dan geven we de service die nodig is om mensen met leed en pijn de helpende hand te bieden.

Verder valt mij op dat het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) zeer positief is geworden in haar houding ten opzichte van het e-consult bij de nog afwachtende huisartsen. Ach, het blijkt dus dat bolwerken die enige jaren nog erg twijfelenden over nieuwe ontwikkelingen langzamerhand gaan inzien dat het werkt en inpasbaar is. Emaildokter bestaat op 15 juli a.s. vijf jaar. Ik ben nog steeds blij dat ik gewoon ben blijven volhouden, dat e-ontwikkeling van deze tijd is. Uiteraard blijft de hoop op een wat minder stroperige ontwikkeling. Is vooral fijn voor de patiënt, die er al lang klaar voor is.

Dan heeft Rotterdam een aardig probleem met de laatste NONI-praktijk in ons kikkerland. In de huisartsenpost van Capelle a/d IJssel staat een praktijk met ruim 2000 patiënten sinds maart 2003. De hagro’s van Rotterdam-Oost en Capelle hebben helaas na meer dan drie jaar nog steeds geen daadkrachtige oplossing voor deze mensen verzonnen. Zodoende blijft de patientengroep in deze praktijk behandeld worden door huisartsen en doktersassistenten die er hun hart en ziel in blijven stoppen. Wat er nu helaas gaat gebeuren is dreiging met sluiting door de zorgverzekeraar die dit destijds heeft opgezet. De achterliggende gedachte is dat sluiten leidt tot oplossing. Erg kort door de bocht, maar een overweging waard. De huidige artsen (waaronder ik) willen de praktijk behouden. Zeker daar de service hoog is en de patiënten tevreden zijn. Altijd open (dag en nacht, daar de huisartsenpost het na 5 uur overneemt), geen noodzakelijke bezoeken aan waarnemers, vlakbij het IJsselland Ziekenhuis gelegen (geeft velen een goed gevoel) en snel geholpen worden zonder wachttijden. Ik ben benieuwd hoe de komende maanden de vele partijen tot een patientvriendelijke oplossing komen. Ik zie ook hier weer dat geld als eerste geldt bij het zoeken naar een oplossing en de (zieke) mens op de tweede plaats. Bedroevend maar praktische waarheid! Wanneer stappen we hier nu eens van af?

Emaildokter

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen