Medisch onderzoekers in contact met vrijwilliger

Volterys (www.volterys.org) is bedacht om het publiek bewust te maken van het belang van onderzoek bij vrijwilligers en om het contact te bevorderen tussen twee groepen, vrijwilligers en medische onderzoekers, die vaak te ver uit elkaar staan.

Voor een beter begrip van het menselijk lichaam, de ontwikkeling van nieuwe medicijnen of cosmetische producten, het creëren van nieuwe preventieve, diagnostische of therapeutische technieken zijn onderzoeken en testen nodig. Onderzoeken en testen die moeten plaatsvinden bij zieke of gezonde personen die zich daarvoor vrijwillig opgeven. Een van de problemen waar wetenschappers tegenaan lopen is het vinden van proefpersonen die zich lenen voor hun onderzoek. Hoewel bepaalde doelen medisch geaccepteerd zijn (het doneren van bloed en organen) blijft het dienen als ‘proefkonijn’ een gevoelig onderwerp met een slechte reputatie bij het publiek. Hierdoor verliezen onderzoekers veel tijd, iets wat direct invloed heeft op de ontwikkeling van de geneeskunde.
Bovendien wegen het isolement van de patiënt en het gebrek aan hoop op zorg vaak net zo zwaar als de ziekte zelf. Er kunnen jaren zitten tussen het vinden van een behandeling en het op de markt brengen ervan. Om geen tijd te verliezen, kan deelname aan klinisch onderzoek een oplossing bieden. Maar dan moeten we wel weten waar, wanneer en hoe…

Volterys (www.volterys.org) is bedacht en ontwikkeld door dr. Laurent Hermoye, een Belgische onderzoeker die gespecialiseerd is in cerebrale MRI, om het publiek bewust te maken van het belang van onderzoek bij vrijwilligers en om het contact te bevorderen tussen twee groepen, vrijwilligers en onderzoekers, die vaak te ver uit elkaar staan. Het advocatenbureau De Wolf & Partners is direct als partner bij het initiatief betrokken en houdt zich bezig met de juridische aspecten. Het concept van Volterys is uniek: de vrijwilligers schrijven zich gratis in en vullen, gedeeltelijk anoniem, een algemeen en een medisch profiel in. De onderzoekers plaatsen aanbiedingen of raadplegen het vrijwilligersbestand aan de hand van de volgens hun onderzoek geldende criteria. Kortom, het principe van een datingsite met een iets minder romantische inslag… De gegevens onderzoeker/vrijwilliger worden pas uitgewisseld als beide partijen hun toestemming hebben gegeven in het kader van een bepaald onderzoek. De daarop volgende proeven zijn in beheer van het laboratorium van de onderzoeker en de regelgeving komt voornamelijk voort uit de Verklaring van Helsinki en de Europese richtlijnen van 4 april 2001.

De vrijwilligers die zich inschrijven bij Volterys nemen daardoor deel aan de ontwikkelingen van de geneeskunde, terwijl ze tegelijkertijd de meest geavanceerde zorg én een passende vergoeding ontvangen. De onderzoekers die gebruik maken van deze service zien daardoor hun klinische studies versnellen en zijn verlost van de zware administratieve taken die komen kijken bij het zoeken naar vrijwilligers. En dit alles tegen een zeer redelijke prijs. Volterys ondersteunt het onderzoek van zeldzame ziektes, waarvoor het werven van vrijwilligers nog moeilijker is, door haar diensten gratis aan te bieden aan laboratoria die deze ziektes willen bestrijden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen