Grootste studie ooit met visolie voor betere examenresultaten

Britse Provincie rekruteert 5000 middelbare scholieren in hun examenjaar voor unieke studie

Onderwijsautoriteiten in de Engelse provincie Durham zetten deze maand een uniek weer-naar-school initiatief op, waarvan zij denken dat het de komende zomer een record aantal geslaagde examenkandidaten oplevert. Alle ‘Year 11’ scholieren (vergelijkbaar met het laatste jaar VMBO in Nederland) van het 36 scholen omvattende Durham County Council in Engeland worden omega-3 visoliesupple-menten aangeboden om te zien of de reeds bewezen voordelen, die kinderen en jonge mensen in eerdere studies al ondervonden, hun examenprestaties ook kan verbeteren.

De organisatoren van deze studie hopen dat rond de 5000 laatste jaar leerlingen (ca. 16 jaar oud) in september aan zullen vangen met de inname van het supplement eye q. Dit visolie-supplement was al gebruikt in alle voorgaande studies in Durham en is aangeboden door de producent Equazen.

Het initiatief – het grootste programma ooit dat vetzuren gebruikt in de klas – is ontsproten aan het brein van Dave Ford, de Hoofdinspecteur Onderwijs van de provincie. Hij volgde al langer de vooruitgang bij kinderen in eerdere studies in Durham met omega-3 visolie-supplementen. Hij is er van overtuigd dat dezelfde verbeteringen in concentratie en leren, wanneer toegepast op deze groep middelbare scholieren, een directe invloed hebben op hun examenresultaten.
De studie in de hele provincie gaat door totdat de scholieren hun examens volgend jaar juni afsluiten. De eerste resultaten van de effectiviteit van het supplement zullen in december bekend worden, wanneer de leerlingen een eerste test afleggen.
‘We zijn in staat de vooruitgang van de leerlingen te volgen en we kunnen meten of hun verworven kennis beter is dan hun voorspelde scores’, zei Dave Ford.

De studie heeft de ondersteuning gekregen van de raadsleden in Durham, die zich ten doel gesteld hebben om een verschil te maken voor de resultaten van de kinderen en hun kansen in het leven te vergroten.

Raadslid Claire Vasey, specialist op het terrein van jeugdzaken zei: ‘we lopen voorop in het onderzoek naar de effecten van omega-3 suppletie op het gedrag en leervermogen van kinderen. Wanner we de concentratie van sommige van onze kinderen met dit initiatief kunnen verbeteren, dan zullen ze nog meer profiteren van de mogelijkheden die hen geboden worden op onze scholen. Dit zijn waardevolle ervaringen die een grote invloed zullen hebben op het bepalen van hun toekomst’.

Adam Kelliher, directeur van de supplement fabrikant Equazen, zei: ‘Al ons onderzoek, zowel gepubliceerd als niet gepubliceerd, laat zien dat de formule van eye q echt kan helpen om de prestaties in de klas te verbeteren. Dat is de reden waarom we de Durham County Council ondersteunen met dit initiatief om verder te gaan dan onderzoek naar de werking in dagelijkse praktijk’.

De Durham Schools studie liet in 2002 (www.durhamtrial.org) twaalf scholen zien die eye q supplementen aanboden aan leerlingen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar als onderdeel van een dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek.. Aanmerkelijke verbeteringen werden geconstateerd in aandacht, hyperactiviteit en korte termijn geheugen. De prestaties op het gebied van lezen en spellen waren ook significant. Deze studie werd vorig jaar gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift voor kinderartsen ‘Pediatrics’.

Sinds die tijd hebben tieners van het Greenfield Community College ook verbeteringen gezien in hun gedrag en aandacht nadat zij het supplement innamen. Peuters die drie kleuterscholen bezochten zagen een toename die ver boven verwachting uitging in gedrag, concentratie en taalontwikkeling. Als gevolg van die projecten heeft de provincie een unieke relatie opgebouwd met Equazen en voelden zich daardoor vrij om het bedrijf te benaderen voor dit veel grotere initiatief.

Gedurende de laatste drie jaar is het niveau van de examenresultaten op het hoogste niveau in het Durham district twee x meer vooruitgegaan als het nationale gemiddelde (10% in vergelijking met 5% nationaal).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen