Masja de Haas wint internationale Jean Julliard Prijs

Array

De Jean Julliard prijs is dit jaar voor de 21e keer uitgereikt door de International Society of Blood Transfusion (ISBT). Dr. de Haas ontving de prijs tijdens het ISBT congres in Kaapstad, Zuid Afrika. De Haas, werkzaam bij Stichting Sanquin Bloedvoorziening, heeft vier jaar lang onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van de Micro-array techniek.

Op dinsdag 5 september jl. heeft Masja de Haas in Kaapstad deze Jean Julliard Prijs gewonnen. De Jean Julliard prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan een jonge wetenschappelijk onderzoeker op het gebied van bloedtransfusiegeneeskunde. Dr. de Haas nam de prijs in ontvangst voor haar onderzoek naar de ontwikkeling van de Micro-array techniek. Met deze techniek kunnen de belangrijkste bloedgroepen sneller worden bepaald waardoor bloedtransfusies efficiënter kunnen verlopen.

Micro-array techniek
Bij bloedtransfusies is het overeenkomen van donorbloed en bloed van de patiënt van groot belang. Wanneer dit niet het geval is, kunnen er bij de ontvangende patiënt transfusiereacties optreden. Bij de micro-array techniek worden bloedgroepen bepaald aan de hand van DNA. .

Publicatie
Beiboer SH, Wieringa-Jelsma T, Maaskant-Van Wijk PA, van der Schoot CE, van Zwieten R, Roos D, den Dunnen JT, de Haas M. Rapid genotyping of blood group antigens by multiplex polymerase chain reaction and DNA microarray hybridization. Transfusion 2005; 45(5):667-79.

Sanquin
Sanquin zorgt voor de bloedvoorziening in Nederland. Zij kan dat dankzij de honderdduizenden donors die vrijwillig bloed geven. De donors zijn het hart van de organisatie. Kernactiviteit is een veilige en efficiënte productie en levering van bloedproducten voor de behandeling van patiënten. Door onderzoek onderhoudt en vergroot Sanquin haar kennis over bloed en transfusiegeneeskunde. Deze kennis stelt Sanquin in staat ziekenhuizen, behandelaren, patiënten en donors te adviseren. In het werk van Sanquin staan de beginselen van het internationale Rode Kruis, kwaliteit en servicegerichtheid, centraal. Sanquin is een organisatie van, voor en door mensen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen