Sterk verbeterd zicht op ontstaan aderverkalking

Met behulp van een vernieuwde methode is het mogelijk het ontstaan en de aard van aderverkalking in een bloedvat in beeld t brengen. Deze zogenoemde Harmonische Intravasculaire Ultrageluid methode maakt het mogelijk de aderverkalking te ontdekken, de aard ervan te definiëren en het effect van een behandeling erop te evalueren. Martijn Frijlink van het Erasmus MC ontwikkelde deze methode in verband met zijn proefschrift waarop hij vrijdag promoveert.

De vaatwanden van grotere bloedvaten in het hart worden gevoed via hele kleine vaatjes in die wanden. Deze kleine vaatjes, de zogenoemde vasa vasorum, blijken mede verantwoordelijk voor het ontstaan van aderverkalking en voor de aard van de aderverkalking. Dit maakt het van belang deze vaatjes goed in beeld te kunnen brengen om iets te kunnen zeggen over de mate waarin een patiënt last heeft van aderverkalking en van welke soort aderverkalking sprake is. Tot nog toe was dat niet mogelijk. Met de Harmonische Intravasculaire Ultrageluid methode (Harmonische IVUS) die Frijlink beschrijft is kunnen deze vasa vasorum voor het eerst in beeld worden gebracht.

Iedereen krijgt op den duur te maken met aderverkalking. In sommige gevallen is sprake van ernstige aderverkalking. Jaarlijks overlijden in Nederland zo’n 25.000 personen zelfs onverwachts aan het plotseling scheuren van vettige vormen van aderverkalking. Vervroegde opsporing en behandeling ervan is dus essentieel. Frijlink verwacht dat over een jaar of twee de eerste metingen bij patiënten kunnen worden gedaan met de Harmonische IVUS methode. De bedoeling is de methode op basis van deze metingen verder te verfijnen. Enige jaren later zou de methode beschikbaar moeten zijn in de dagelijkse artsenpraktijk.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen