Onderzoek naar nieuwe cijfers reuma schokkend

Bijna 2,5 miljoen Nederlanders hebben last van reuma

Het aantal mensen boven de 20 jaar met reumatische klachten is verontrustend. Eén op de vijf. Met name het aantal artrosepatiënten is veel hoger dan gedacht; één op de zeven. Dit blijkt uit de eerste resultaten van een uitgebreide peiling van TNO in samenwerking met het Reumafonds.

In het onderzoek is gekeken naar hoe vaak en welke vormen van reuma voorkomen in Nederland en wat de gevolgen zijn van de klachten. Bijna 7000 mensen hebben een vragenlijst ingevuld, een dergelijke peiling onder de Nederlandse bevolking is sinds de jaren tachtig niet meer gedaan.

2,3 Miljoen mensen
Tot nu toe is aangenomen dat er ruim 1,5 miljoen mensen één of meerdere vormen van reuma, inclusief artrose hebben. Uit de nieuwe cijfers blijkt dat het maar liefst 2,3 miljoen mensen zijn boven de 20 jaar. Daarvan hebben 1,8 miljoen mensen last van artrose of slijtage. Deze ogenschijnlijk forse toename is deels te verklaren door een ouder wordende bevolking, maar ook door de uitgebreidheid van de peiling.
Met name artrose is veel beter in kaart gebracht.

Gezondheidszorg

Mensen met reumatische klachten hebben de afgelopen twaalf maanden een groot beroep gedaan op de gezondheidszorg. Van de 2,3 miljoen mensen met klachten hebben 1,6 miljoen mensen een arts bezocht. Een derde daarvan is onder behandeling van een reumatoloog en/of orthopeed.

Het Reumafonds vindt de nieuwe cijfers verontrustend. Ingrid Lether, hoofd Wetenschappelijk Onderzoek van het Reumafonds: Als we hier niets aan doen, door goed onderzoek en de ontwikkeling van medicijnen die daadwerkelijk ingrijpen, dan zitten straks veel mensen met een opgebouwd pensioen gekluisterd achter de geraniums met bijvoorbeeld een rollator. Want de kans dat je een vorm van reuma krijgt, is groot. Zonder zicht op behandeling of genezing wordt reuma een epidemie en met zoveel patiënten kan de zorg dat straks niet aan.

Voor meer informatie over het onderzoek zie de samenvatting van TNO. Het definitieve rapport is eind 2006 gereed.

Samenvatting:
In het 80 jarig jubileumjaar van het Reumafonds heeft TNO in samenwerking
met het Reumafonds een uitgebreid onderzoek gedaan naar hoe vaak reuma voorkomt in Nederland en wat de gevolgen zijn van de klachten. Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd aandoeningen van het bewegingsapparaat, waaronder reumatoïde artritis, de ziekte van Bechterew en artrose. Een dergelijk uitgebreide peiling onder de Nederlandse bevolking is sinds de jaren tachtig niet meer gedaan. TNO stuurde vragenlijsten naar 40.000 willekeurige huishoudens, bijna 7000 mensen hebben de vragenlijst ingevuld. De vragen gingen onder meer over het al dan niet last hebben van pijn, stijfheid of zwellingen in of rondom gewrichten in de afgelopen twaalf maanden; of een arts ooit een vorm van reuma bij hen heeft vastgesteld; en het bezoek aan een arts in verband met hun klachten. De cijfers zijn representatief voor de Nederlandse bevolking van twintig jaar en ouder.

Eén op de vijf Nederlanders ouder dan twintig jaar heeft een vorm van reuma, inclusief artrose. Dit zijn ruim 2,3 miljoen Nederlanders. Eén op de zeven Nederlanders ouder dan twintig jaar last van artrose of slijtage. Dat zijn 1,8 miljoen Nederlanders. Een deel van deze mensen heeft ook een andere vorm van reuma.Groot beroep op de gezondheidszorg. Mensen met reumatische klachten doen een groot beroep op de gezondheidszorg. een op de acht Nederlanders ouder dan twintig jaar is onder behandeling of controle van een arts wegens reumatische klachten. Dat zijn ruim 1,6 miljoen Nederlanders. Daarvan hebben ruim 295.000 mensen in de afgelopen twaalf maanden contact met een reumatoloog gehad en bijna 365.000 zijn in contact geweest met een orthopeed.

Eén op de vijf mensen in Nederland boven de twintig jaar heeft last van reumatische klachten. Eén op de zeven heeft last van artrose of slijtage. Dat is meer dan tot nu toe werd aangenomen. Eerdere schattingen gingen uit dat één op de tien mensen een vorm van reuma hebben. Dit blijkt uit de eerste resultaten van een uitgebreide peiling van TNO in samenwerking met het Reumafonds.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

2 thoughts on "Onderzoek naar nieuwe cijfers reuma schokkend"

  1. Geachte heer/mevrouw,

    Ik heb een medisch probleem waar niemand mij tot zover heeft kunnen helpen.
    Het heeft invloed in het functioneren in het dagelijkse leven qua dag indeling, werk, sport etc.

    Het probleem is als volgt:-edit- posten van persoonsgegevens is niet toegestaan. Ook al zijn het je eigen gegevens

  2. Redactie Medicalfacts/JB

    Geachte heer Geijsen,

    We verwijzen je vraag graag door aan http://www.dokter.nl . En ook bij de emaildokter kan je voor advies terecht. Als je wil kunnen we je gegevens aan hen doorsturen. Wij kunnen je niet helpen. Wij maken alleen een medische nieuwssite en geven geen advies aan patiënten

Comments are closed.

Recente artikelen