Geen IVF-behandeling voor rokers

Array

Toekomstige IVF-behandelingen zullen in het teken staan van ouders die aan hun gezondheid werken. Ouders zullen bijvoorbeeld moeten stoppen met roken voor de behandeling start. Dit signaleert prof. Macklon in zijn oratie van 20 oktober.

Een beleidsverandering is nodig, stelt prof. Nick Macklon van de Divisie Reproductieve Geneeskunde, Afdeling Obstetrie en Gynaecologie aan het UMC Utrecht. “Vruchtbaarheidsbehandelingen voor koppels die niet bereid zijn te stoppen met roken is hetzelfde als een IVF-behandeling voor een vrouw die de pil gebruikt. Het is absurd. Vruchtbaarheidswetenschappers moeten een helder beleid formuleren. Koppels die nog roken, krijgen geen IVF-behandeling.”

Macklon vervolgt: “Als we dit van onze patiënten eisen, dan moeten we ze daarbij ook ondersteunen. Optimalisatie van de gezondheid rond de geboorte door het stoppen van roken, afvallen en gewone medische behandeling, vereist een nieuwe vorm van vruchtbaarheidszorg. Van een positieve vruchtbaarheidstest verschuift de nadruk naar het optimaliseren van de zwangerschap. Dit model is gebaseerd op een gedeelde verantwoordelijkheid voor zorgverleners en ouders.”

Hoewel veel van zijn collega’s geen grote wetenschappelijke IVF-doorbraken meer verwachten, denkt Macklon daar anders over. “Nieuwe technieken om cellen te bestuderen luiden een nieuw tijdperk in.” Samen met collega’s van de Afdeling Psychoneuroimmunologie ontwikkelt hij nieuwe manieren om embryo’s en baarmoederwanden te selecteren waarbij de kans op een succesvolle innesteling het grootst is. Microarrays of DNA-chips moeten het mogelijk maken genetische ‘vingerafdrukken’ te maken en zo geschikte en ongeschikte embryo’s te scheiden. Deze vingerafdrukken kunnen gemaakt worden zonder het embryo te verstoren.

Volgens Macklon is het verbeteren van de implantatie de grootste uitdaging. “Als we de vingerafdruk van succesvolle embryo’s hebben, dan kunnen we ingrepen verzinnen om de implantatiekans te vergroten. Dat is moeilijker dan het identificeren van de juiste vingerafdrukken. Maar als het lukt, is de volgende doorbraak in het vruchtbaarheidsonderzoek op handen.”
Bron : UMC Utrecht

Recente artikelen