Patiënten krijgen inbreng in zorg rond kanker

Negenhonderd kankerpatiënten in zeven ziekenhuizen uit de regio midden Nederland krijgen de komende weken een vragenlijst van onderzoeker Hester Wessels van het UMC Utrecht. Via de vragenlijst kunnen de patiënten kenbaar maken hoe zij de zorg zouden willen inrichten. De conclusies worden begin volgend jaar beschikbaar gesteld aan alle Nederlandse zorginstellingen die kankerpatiënten behandelen.

Met het onderzoek wil het UMC Utrecht de zorg en behandeling zo goed mogelijk afstemmen op de wensen van mensen met kanker. Het is geen patiënttevredenheidsonderzoek, zegt initiatiefnemer prof. Emile Voest, medisch oncoloog in het UMC Utrecht. “Het gaat niet om reacties op wat er is, maar om wat er zou moeten zijn.”
De vragenlijst is gebaseerd op groepsinterviews die onderzoeker Wessels heeft gehouden met zestig patiënten. Daarin is patiënten gevraagd hoe zij de zorg zouden inrichten als zij het voor het zeggen hebben, zonder daarbij vast te houden aan bestaande structuren. In deze groepsinterviews zijn meer dan 200 ideeën genoemd. Zo bleek bijvoorbeeld dat veel patiënten moeite hebben met het fenomeen wachtkamer. Ze hebben behoefte aan afzondering en willen niet geconfronteerd worden met andere patiënten. Een aanbeveling zou kunnen zijn dat patiënten direct in een behandelkamer kunnen plaatsnemen waar ze wachten op de arts.

Het onderzoek vindt plaats in samenwerking met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenverenigingen (NFK), het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (NIVEL), het Integraal Kankercentrum Midden Nederland (IKMN), de Stichting Centraal Fonds RVVZ (Reserves Voormalige Vrijwillige Ziekenfondsverzekeringen).
Bron : UMC Utrecht

Recente artikelen