Overbodige operaties bij longkanker te voorkomen door volgen richtlijn

Array

Een deel van de operaties bij longkanker kan voorkomen worden als artsen zich aan bestaande richtlijnen houden. Deze richtlijnen betreffen de selectie van patiënten die in aanmerking komen voor een operatieve behandeling en de uitvoering van de daarbij horende kijkoperatie. De ervaring van de arts speelt tevens een rol. Dit zijn enkele conclusies uit het onderzoek van Sietske Smulders. Smulders promoveert 24 november a.s. aan VU medisch centrum in Amsterdam.  Smulders deed onder andere onderzoek naar de kwaliteit van preoperatieve diagnostiek in vier perifere ziekenhuizen. In 40% van de gevallen werd de kijkoperatie volgens de richtlijn uitgevoerd. Of een kijkoperatie correct wordt uitgevoerd is afhankelijk van de hoeveelheid kijkoperaties in een bepaald ziekenhuis en de ervaring van de arts.  In Nederland wordt ieder jaar bij ongeveer 9000 nieuwe patiënten longkanker vastgesteld. Bijna even veel overlijden jaarlijks aan de gevolgen ervan. Longkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker en slechts een klein percentage van de patiënten kan genezen. Dit zijn vooral de patiënten bij wie door een operatie de tumor geheel kan worden weggenomen. Niet iedereen is fit genoeg om deze zware ingreep te kunnen ondergaan en bovendien moet deze operatie ook kunnen leiden tot genezing. Dit betekent dat het selecteren van patiënten die wel geopereerd kunnen worden van groot belang is.
Een longarts moet beoordelen of de tumor in zijn geheel te verwijderen is. Indien de kankercellen reeds zijn uitgezaaid, naar lymfklieren in de buurt van de tumor of naar andere organen, is dit niet meer mogelijk. In het onderzoek van Smulders wordt een aantal van de hiervoor in gebruik zijnde onderzoeksmethoden, zoals de eerder genoemde kijkoperatie, kritisch beoordeeld. Het blijkt dat in de praktijk niet altijd wordt voldaan aan de bestaande richtlijnen en dit kan gevolgen hebben voor de behandeling van de patiënten. In sommige gevallen hadden operaties wellicht voorkomen kunnen worden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen