Politieke aandacht voor ondervoeding bij ziekte

Array

PvdA woordvoerder Zorg in de Tweede Kamer bezoekt VU medisch centrum Amsterdam op de laatste dag voor de landelijke verkiezingen. De PvdA wil hiermee het belang onderstrepen van een tijdige herkenning en behandeling van ondervoeding in de Nederlandse gezondheidszorg. Op dinsdagochtend 21 november aanstaande bezoekt een PvdA delegatie, waaronder mevr G. Verbeet, PvdA woordvoerder zorg Tweede Kamer, VU medisch centrum in het kader van de aanpak van het landelijke probleem van ondervoede patiënten. Ondervoeding bij ziekte komt in Nederland vaak voor. De cijfers zijn helder: zo zijn 25 tot 40% van de patiënten is bij opname in een ziekenhuis ondervoed. Op dit moment wordt in ziekenhuizen bij slechts de helft van de patiënten ondervoeding herkend en behandeld.SNAQ
Het screeningsinstrument SNAQ (Short Nutritional Assessment Questionnaire) is ontwikkeld door de afdeling diëtetiek van VU medisch centrum. SNAQ is in staat ondervoeding bij ziekte in vroeg stadium te herkennen en te behandelen. Met behulp van SNAQ wordt 80% van de ondervoede patiënten op tijd herkend en kan de patiënt tijdig worden behandeld. Screening, zoals met de SNAQ, wordt momenteel landelijk geïmplementeerd. VUmc is, naast het screenen en vroeg behandelen van ondervoede patiënten in het ziekenhuis, ook gestart dit concept toe te passen op binnen de polikliniek. Belang van aandacht voor voeding
Het werkbezoek Ondervoeding van de PvdA is een initiatief van de Stuurgroep ‘Wie beter eet wordt Sneller Beter’. De Stuurgroep bestaat uit deskundigen op het gebied van (klinische) voeding en ondervoeding als gevolg van een ziekte. Ondanks alle inspanningen van de afgelopen jaren is nog steeds 1 op 4 patiënten in de Nederlandse gezondheidszorg ondervoed en heeft ook nog eens 1 op de 3 patiënten een risico op ondervoeding. Juist met het oog op de komende vergrijzing zijn nu extra inspanningen nodig. De Stuurgroep vraagt steun van de politiek voor een alomvattend deltaplan van aanpak om de belangrijkste knelpunten op te heffen die de aanpak van ondervoeding in de weg staan. Zelfregulering alleen is onvoldoende gebleken. Concrete maatregelen en afspraken zijn nodig om het tij te keren, zoals:
1. Structurele en integrale aanpak van ondervoeding in de totale gezondheidszorg.
2.  Voortzetting en uitbouw van kwaliteits- en veranderprogrammaÂ’s zoals Sneller Beter en Zorg voor Beter.
3. Apart kwaliteitsprogramma voor de eerstelijnsgezondheidszorg, met extra aandacht voor ondervoeding. StuurgroepÂ’ Wie beter eet wordt sneller beterÂ’
De doelstelling van de Stuurgroep is het bevorderen van de aandacht voor en de optimale zorg om ondervoeding bij ziekte op te sporen, te voorkomen en te behandelen met name bij de risicogroepen kwetsbare ouderen, mensen die een grote ingreep ondergaan en chronisch zieken. De Stuurgroep heeft het project ‘Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in de kliniekÂ’ ontwikkeld binnen het landelijke VWS-programma Sneller Beter. Dit project is begin 2006 van start gegaan met 6 pilotziekenhuizen en zal in 2007 en 2008 landelijk verder uitgerold worden naar 2212 andere Nederlandse ziekenhuizen. Vanaf volgend jaar zal de screening op ondervoeding ook deel uitmaken van de basisset van prestatie indicatoren van de Inspectie van de Gezondheidszorg. Alle ziekenhuizen moeten dan laten zien bij hoeveel procent van de patiënten wordt gescreend op ondervoeding.  

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen