Uitreiking NWO-Spinozapremies aan hoogleraren Bensing en Scheres

De Utrechtse hoogleraren Prof.dr. Jozien Bensing en dr.ir. Ben Scheres ontvangen op 29 november uit handen van Maria van der Hoeven, minister van OCW, de Spinozaprijzen 2006. Hoogleraar moleculaire genetica Ben Scheres ontvangt de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap voor zijn grensverleggende werk op het gebied van de planten-ontwikkelingsbiologie. Hoogleraar klinische psychologie en gezondheidspsychologie Jozien Bensing krijgt de prestigieuze toekenning voor haar baanbrekende bijdragen aan de medische communicatie.
 
In juni 2006 werden de toekenningen al bekend gemaakt. Naast de twee Utrechtse winnaars krijgen ook prof. dr. Carl Figdor, immunoloog aan het Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences en de Universiteit Twente en prof.dr. Jan Zaanen, natuurkundige aan de Universiteit Leiden een Spinozapremie.

Prof.dr.ir. Ben Scheres
Professor Scheres (1960) ontvangt de Spinozapremie voor zijn grote bijdrage aan het begrip van celontwikkeling bij planten, en met name voor zijn nieuwe inzichten in de rol van stamcellen bij wortelontwikkeling. Scheres behoort wereldwijd tot de gezichtsbepalende biologen op het gebied van plantenontwikkeling. Volgens het juryrapport heeft Ben Scheres ‘een uitzonderlijk talent om creatief en origineel onderzoek te combineren met lange termijnanalyses en uitdagende hypotheses. Hij is een originele denker met een brede belangstelling, waardoor hij bruggen weet te bouwen tussen verschillende specialisaties.’

Prof.dr. Jozien Bensing

Professor Jozien Bensing (1950) ontvangt de Spinozapremie voor haar multidisciplinaire onderzoek naar de communicatie tussen artsen en patiënten en haar internationaal gebruikte onderzoeksmethode om non-verbale communicatie te kwantificeren. Jozien Bensing behoort wereldwijd tot de gezichtsbepalende specialisten op het gebied van medische communicatie. Ze is daarnaast bestuurlijk zeer actief, onder meer als directeur van het Nederlandse Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (NIVEL). In 2003 werd zij benoemd tot officier in de orde van Oranje Nassau voor het vele werk dat zij heeft verricht om de wetenschappelijke kennis van haar vakgebied te vertalen naar maatschappij en kliniek. Volgens het juryrapport is Jozien Bensing ‘een dynamische, stimulerende en baanbrekende onderzoeker die zich inzet voor de vorming van wetenschappelijke gemeenschappen in binnen- en buitenland en de kloof weet te dichten tussen onderzoek, praktijk en beleid.’

NWO-Spinozapremie

De NWO-Spinozapremie is de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. Spinozawinaars krijgen anderhalf miljoen euro, te besteden aan onderzoek naar keuze. Aan de Universiteit Utrecht is 25% van alle Spinoza-laureaten in Nederland verbonden. De overige negen Spinoza-laureaten werkzaam aan de Universiteit Utrecht zijn: prof.dr. R. Bernards (2005), prof.dr.ir. J.S. Sinninghe Damsté (2004), prof.dr. J.L. van Zanden (2003), prof.dr. H. Clevers (2001), prof.dr. J. Oerlemans (2001), prof.dr. D. Frenkel (2000), prof.dr. R. Plasterk (1999), prof.dr. G. ’t Hooft (1995) en prof.dr. F.P. van Oostrom (1995).

Uitreiking

Belangstellenden zijn van harte welkom bij dit feestelijke evenement, dat van 14.00 tot 17.00 plaatsvindt in de Nieuwe Kerk, Spui 175, Den Haag. Meer informatie over de vier winnaars en aanvragen van plaatsbewijzen via www.nwo.nl/spinozawinnaars.
 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen