Diakonessenhuis start Diagnostisch Centrum Utrecht

Array

Het Diakonessenhuis is als eerste ziekenhuis in Nederland binnen haar muren een compleet diagnostisch centrum gestart. Het Diagnostisch Centrum Utrecht ondersteunt (huis)artsen en verloskundigen deskundig en efficiënt bij het stellen van de juiste diagnoses. Patiënten kunnen in het centrum bijvoorbeeld terecht voor bloedonderzoek, röntgenfoto’s, echografisch onderzoek, mammografie of een hartfilmpje.

Het Diakonessenhuis heeft het afgelopen jaar, in nauwe samenwerking met huisartsen, de Cliëntenraad en verzekeraar Agis, onderzocht hoe patiënten sneller en efficiënter kunnen worden geholpen bij diagnostisch onderzoek. Als huisartsen of verloskundigen vragen hebben over de gezondheid van hun patiënt en daar duidelijkheid over willen hebben, willen zij snel worden geholpen. Het Diagnostisch Centrum Utrecht biedt hiervoor nu goede oplossingen.

Roger van Boxtel, voorzitter van de Raad van Bestuur van Menzis, opende het Diagnostisch Centrum op 1 december. Hij is enthousiast over de samenwerking bij de totstandkoming van het diagnostisch centrum. ‘Huisartsen én patiënten zijn gevraagd naar hun wensen rondom de eerstelijnsdiagnostiek. Dat vinden wij als verzekeraars belangrijk,’ zo benadrukte hij.

Het Diagnostisch Centrum Utrecht van het ziekenhuis is tevens een passend antwoord op diverse commerciële diagnostische centra die in Nederland steeds meer ontstaan, aldus Floris Sanders, radioloog en initiatiefnemer. ‘Daarbij biedt het centrum in het Diakonessenhuis verschillende voordelen. Het ziekenhuis is 24 uur per dag – ook in het weekend – bereikbaar, en niet alleen van negen tot vijf. Daarnaast is er altijd een specialist aanwezig of oproepbaar die direct een spoedeisende beoordeling kan doen, waardoor een huisarts snel een uitslag kan krijgen. En bij een spoedeisende toestand kan de patiënt direct binnen het ziekenhuis worden doorverwezen’.

Voordelen voor verwijzers en patiënten
Bij het centrum zijn niet alleen alle onderzoeksmogelijkheden onder één dak te vinden, verschillende onderzoeken kunnen ook op dezelfde dag worden uitgevoerd. Bovendien hoeft voor een deel van de onderzoeken geen afspraak te worden gemaakt. Mensen kunnen dezelfde dag worden geholpen. Deskundige medisch assistenten en laboranten voeren de onderzoeken uit. Medisch specialisten zien nauwkeurig toe op de onderzoeken en stellen de diagnose. Huisartsen hebben via een elektronische terugkoppeling de uitslag van de onderzoeken veelal binnen 24 uur in hun bezit.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen