MINBZ:Extra inzet om HIVbesmetting moeder kind te voorkomen

Nederland stelt extra geld beschikbaar voor medicijnen die voorkomen dat moeders het hiv-virus aan hun ongeboren kinderen doorgeven. Minister Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) zal dit tijdens het tiende nationale hiv/aids congres op maandag 4 december aankondigen. Hiertoe zal Nederland een extra bedrag van 20 miljoen euro beschikbaar stellen aan UNICEF.

Van Ardenne geeft aan dat deze extra steun UNICEF helpt ‘om het aantal infecties onder kinderen met veertig procent te verminderen en om tachtig procent van de moeders te behandelen met aids-remmers’. UNICEF zorgt ervoor dat zwangere vrouwen zich kunnen laten testen. Kinderen van vrouwen die aids-remmers gebruiken lopen aanzienlijk minder kans het virus van hun moeder te krijgen. Dit is nodig ‘zodat moeders aan hun eigen kinderen kunnen doorgeven, wat generaties al sinds mensenheugenis met elkaar delen: het leven zelf, levenslessen en, natuurlijk, liefde’, aldus Van Ardenne in haar speech. Naast het beschikbaar stellen van testen en medicijnen zal UNICEF het geld ook besteden aan seksuele voorlichting, aan de behandeling en zorg van HIV-geïnfecteerde kinderen en aan de zorg en bescherming van aidswezen.

UNICEF zal dit extra geld met name inzetten in Afrikaanse landen waar de nood het hoogst is, zoals Zambia, Zimbabwe, Malawi, Mozambique, Kenia, Ethiopië, Sierra Leone, Zuid-Afrika, Swaziland en Rwanda. Ook landen als Mongolië, Vietnam, Sri Lanka, en Papua Nieuw Guinea kunnen op extra steun rekenen.

Jaarlijks geeft Nederland meer dan 400 miljoen euro uit om de verspreiding van ziektes als aids, malaria en tuberculose voor 2015 te stoppen. Nederland levert hiermee een forse bijdrage om deze Millennium Ontwikkelingsdoelstelling in 2015 te realiseren. Nederland geeft per hoofd van de bevolking wereldwijd het meest uit aan de strijd tegen deze dodelijke ziektes. In absolute termen is Nederland na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk de grootste donor.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen