Stijgende hiv cijfers vereisen meer investeringen

De vandaag door het RIVM gepresenteerde cijfers bevestigen de trend van toenemende hiv-infecties. Eerder wees de Stichting HIV Monitoring al op deze stijgende trend onder met name mannen die seks hebben met mannen (MSM). Het hoge percentage onveilige seks met losse partners uit het onlangs gepubliceerde Schorer Monitor sluit bij deze cijfers aan. In tegenstelling met deze trends zijn in de afgelopen jaren de budgetten voor de hiv-preventie bij MSM afgenomen en dreigt verdere afname.

Het aantal hiv-infecties is in voorgaande jaren toegenomen en blijft op een ongewenst hoog niveau, met name onder MSM. Het aantal infecties onder MSM blijkt in absolute aantallen te stijgen en daarnaast ook in relatieve zin ten opzichte van de overige groepen. Dit stijgend aantal infecties wordt mede veroorzaakt door de toename aan onveilige seks. Dit wordt mede beïnvloed doordat hiv in de ogen van veel MSM niet langer levensbedreigend is.

Gezien het feit dat hiv-infecties onder homomannen de laatste jaren weer toenemen, blijft het belangrijk dat er wordt geïnvesteerd in de preventie van hiv onder MSM. Om de toename in onveilige seks tegen te gaan zijn inspanningen nodig om MSM hun verantwoordelijkheid te laten nemen. In dit kader is het van belang dat de aandacht gevestigd blijft op hiv-testen. Daarnaast is er de noodzaak om belemmeringen in de bereikbaarheid van informatie en de toegankelijkheid van de hiv/soa-zorg weg te nemen.

Schorer werkt aan optimale gezondheid van homo- en biseksuele mannen, vrouwen en transgenders. Naar aanleiding van de genoemde trend legt Schorer haar prioriteiten met betrekking tot preventie van hiv bij MSM in 2007 bij het stimuleren van (herhaald) hiv-testen, interventies gericht op hiv-positieve MSM, het creëren van veilige sekslocaties en de verbetering van de lokale infrastructuur voor hiv/soa-bestrijding. Deze noodzakelijke randvoorwaarden voor een optimale hiv/soa-bestrijding onder MSM staan onder druk door de afnemende budgetten voor preventieactiviteiten. Terwijl ook uit de deze zomer afgeronde onafhankelijke internationale audit naar hiv-preventie onder MSM blijkt dat preventie zijn nut heeft bewezen en ook in de toekomst noodzakelijk is maar dat door de beperkte budgetten meer investeringen nodig zijn.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen