OHRA krijgt werkgevers mee met collectieve aanpak vroegdiagnostiek

Array

Persbericht
Revolutie in collectieve zorgcontracten; onomkeerbare marktbeweging

Na een proefperiode van bijna een jaarintroduceert Zorgverzekeraar OHRA als eerste in al haar collectievezorgcontracten met werkgevers het NIPED PreventieKompas, het toonaangevendeconcept voor preventie en vroegdiagnostiek. OHRA verwacht dat aankomend jaaral ruim 100.000 werknemers gebruik gaan maken van de nieuwe systematiek voormedische preventie en leefstijlinterventie. Ook de animo bij werkgevers isgroot om een nieuwe impuls te geven aan een duurzaam ‘corporate’gezondheidsbeleid. Zowel werkgevers, zorgverzekeraars als de zorgketen zelfdragen organisatorisch en financieel bij om het Preventiekompas zeertoegankelijk te maken voor werknemers binnen de OHRA collectieve contracten.OHRA’s initiatief om het PreventieKompas collectief breed bij werkgevers te introduceren, is vernieuwend. Het betekent vooral een doorbraak voor geïntegreerde preventie & vroegdiagnostiek in Nederland en een erkenning voor de door het NIPED (NDDO Institute for Prevention and Early Diagnostics) ontwikkelde systematiek. Deze aanpak staat niet op zichzelf maar is gekoppeld aan de gehele zorgketen via landelijke en regionale ‘checkpoints’ (w.o. ziekenhuizen, gezondheidscentra, bedrijvenpoli’s, Arbo-diensten en leefstijl partijen). Inmiddels zijn er ten behoeve van de landelijke dekking reeds meer dan 100 ‘checkpoints’ beschikbaar.

Hét instrument voor integraal gezondheidsmanagement
Ruim 90% van de werknemers die vrijwillig deelnamen aan de grootschalige proef afgelopen jaar, waren zeer enthousiast over het PreventieKompas. Bovendien laten wetenschappelijke analyses zien dat de kosten van een gestructureerde preventieve aanpak een fractie zullen zijn van de opbrengsten, vertaald in arbeidsproductiviteit, kosten van uitval, verzuim en schadelastbeheersing. Daarbij geeft het PreventieKompas ook nog eens een scherp beeld van de gezondheidstoestand van de onderneming. “Het is een ideaal instrument voor Raden van Bestuur en HR managers om het bedrijfsgezondheidsbeleid te bepalen en te sturen”, aldus NIPED medisch directeur en cardioloog Roderik Kraaijenhagen.

OHRA directeur Pierre de Rooij gaat verder en zegt: “Het is een legitieme vraag vandaag de dag of een bestuurder of HR manager het zich kan permitteren, zowel vanuit een humaan alszakelijk gezichtspunt, niet op de hoogte te zijn van het feitelijke gezondheidsrisicoprofiel van zijn bedrijf. Als je weet dat bijvoorbeeld ruim 20% van het totale personeelsbestand een verhoogd risicoprofiel heeft, dan ben je op z’n minst in staat te bepalen welke verantwoordelijkheid je daar als bedrijf in wilt nemen”.

Onomkeerbaar
Eerder dit jaar reageerden vakbonden en ondernemingsraden ook al enthousiast. Volgens De Rooij is er sprake van een “onomkeerbare marktontwikkeling: “Het is nu technisch haalbaar én betaalbaar, zeker als iedereen een duit in het zakje doet. Er is voldoende draagvlak om bepaalde risicoprofielen, uiteraard alleen die met bewezen interventieopties, al in een vroeg stadium in kaart te brengen. OHRA is ervan overtuigd dat door deze vorm van gestructureerde preventie Nederland op termijn ‘aanzienlijk’ gezonder kan worden, en dat particulieren en collectieven om die reden de komende jaren het vroegdiagnostiek instrument breed omarmen en daarvoor structureel middelen gaan vrijmaken.

Het NIPED PreventieKompas is een geïntegreerde gezondheidscheck om belangrijke en veelvoorkomende ziekteprocessen of de risicoprofielen daarvoor eerder te signaleren en tijdige behandeling mogelijk te maken. De aanpak onderscheidt zich qua methodiek en aanpak van andere medische ‘check-ups’ en controles omdat de risicoprofiel-analyses niet op zich zelf staan of incidenteel worden uitgevoerd, maar onderdeel uit maken van een wetenschappelijk geïntegreerd model van preventie en waar nodig behandeling.

Er eerder bij zijn
OHRA denkt dat de kosten van het PreventieKompas® voor zowel de verzekeraar als de werkgever ‘ruimschoots’ zullen opwegen tegen de voordelen. De Rooij: “Aandacht voor Preventie & Vroegdiagnostiek betekent voor de werkgever meer productiviteit, lager verzuim, en uiteindelijk minder uitval. Voor de verzekeraar betekent het op termijn een lagere schadelast. En voor de deelnemer moet het natuurlijk in de eerste plaats een betere gezondheid betekenen en de mogelijkheid tijdig bij te sturen als die gezondheid van koers is. Een positieve insteek dus. Het besef laten toenemen dat gezondheidszorg niet pas begint als je ziek bent geworden, maar al in een veel eerder stadium. Gezondheidszorg komt in de praktijk nog te vaak neer op ‘ziekenzorg’.

Wetenschappelijk onderbouwd
Het NIPED instituut in Amsterdam heeft in samenwerking met een landelijke raad van topwetenschappers deze nieuwe gestructureerde medische aanpak voor preventie en vroegdiagnostiek ontwikkeld. Deze is dit jaar met succes met enkele grote ondernemingen in Nederland getest. Het PreventieKompas® is een combinatie van een online checklist, een laboratoriumonderzoek van bloed- en urinemonsters en een lichamelijk onderzoek in een geselecteerd gezondheidscentrum, een zogeheten CheckPoint.

De keuze voor NIPED komt voort uit het feit dat NIPED als enige instituut een wetenschappelijk onderbouwde aanpak heeft ontwikkeld. “We hebben in NIPED een partner gevonden die haar uitkomsten niet baseert op losse testjes die voor onrust kunnen zorgen of van dubieuze kwaliteit zijn, maar op een geautomatiseerd expertsysteem dat risicoprofielen koppelt aan bestaande richtlijnen en best pratices. Daardoor wordt er voor het eerst echt gestructureerd en transparant gewerkt, en zijn de uitkomsten een betrouwbare basis voor preventieve geneeskunde en leefstijlinterventie”, aldus De Rooij.

Koppeling bedrijfsgezondheidsdiensten en eerste lijn zorg
NIPED heeft inmiddels door samenwerking met een aantal van de grote arbodiensten een landelijk dekkend netwerk voor het PreventieKompas in bedrijf. Dit netwerk groeit bovendien in hoog tempo, onder meer door aansluiting van nieuwe eerstelijns gezondheidscentra, ziekenhuizen en grotere (regionale) artsenlaboratoria. “De landelijke dekking is voor OHRA een belangrijke voorwaarde geweest”, zegt De Rooij. “Preventieve checks als zodanig zijn niet nieuw. Ze worden echter door andere verzekeraars ofwel alleen aangeboden binnen specifieke verzekeringsproducten, zoals een seniorenpolis, of in het kader van regionale projecten. Wij gaan het PreventieKompas landelijk in al onze collectieve contracten opnemen, waarbij we nauw willen aansluiten bij de inrichting van de bestaande medische diensten en Arbo-dienstverlening binnen bedrijven. Dankzij de goed doordachte wetenschappelijke structuur kan dat ook heel goed.”

NIPED is een initiatief van NDDO-directeur & kankeronderzoeker dr. Coenraad van Kalken, cardioloog dr. Roderik Kraaijenhagen en de NDDO Research Foundation. Het kenniscentrum heeft een publiek-private structuur. Vanuit een bedrijfsmatige aanpak wordt aan de ontwikkeling en marketing van kennisproducten gewerkt, zoals het PreventieKompas®. Het NIPED is het tweede instituut van de NDDO-organisatie die vooral bekend is vanwege haar internationale activiteiten op het gebied van nieuwe kankertherapie ontwikkeling. Het NIPED werkt samen met een landelijke raad van leidende experts uit diverse vakgebieden.

Recente artikelen